2021/09/23

Pártüdülő Balatonaligán, luxus szocialista kivitelben

Balatonaligai pártüdülő, Aliga I, Aliga II


Korábban a "Hosszúlépés. Járunk?" nevű, városi séták szervezésével foglalkozó cég által meghirdetett sétán vettünk részt, amely az 1948-tól 1989-ig a magyar állampárt elit pártüdülőjébe kalauzolt el bennünket Balatonaligán. Bár nyáron a strandbelépő áráért cserébe be lehetett jutni a területre, a vezetett séta sok plusz információval szolgált az egyszerű nézelődéshez képest. Többek között megtudhattuk, hogy a bejutás nem volt mindig ilyen egyszerű, és talán nem is lesz az a jövőben sem. Egy letűnt kor eltűnő emlékét mutatjuk be, a balatonaligai pártüdülő komplexumot. Első cikkünk elsősorban a kommunizmus előtti időkről, és a kommunizmus alatti történetekről szól. Majd bemutatjuk az ébredező kapitalizmus időszakát, a 90-es éveket, ezt követően pedig a 2000-es évek éppen mostanság felpörgő eseményeit. Végül igyekszünk minél több még látható és már lebontott épületet bemutatni. No de kezdjük az elején a történetet.

Lankás emelkedőről látkép a Balatonra a Castro villától, balra Kádár mesterséges szigetével
Az aligai partszakasz egy részlete, kilátás a Castro villától

Az aligai üdülőtelep alapítása, a pártüdülő előtti múlt


A Balaton első feltűnése az üdülőhelyek palettáján talán a reformkorra tehető, ekkor elsősorban Füred számított úttörőnek értelmiségiek villáival. Aligán 1890-ben ugyan már akadtak fürdőkabinok, de komoly nyaraló infrastruktúra még nem. 1902-ben parcelláztak ki 64 villatelket a területen. Az első világháború után Magyarország és a Monarchia kedvelt üdülőhelyei, például erdélyi, felvidéki gyógyfürdők, a horvát tengerpart, Fiume, Abbázia a határokon kívülre, jellemzően ellenséges államok területére szorultak. A Balaton fókuszba került, egyre népszerűbb úti céllá kezdett válni a pihenni vágyók körében, sorban nőttek ki a nyaralók, üdülők, villák a part menti települések földjéből. Aligán már 1922-ben létesült cserkésztábor. A II. világháború előtt önerőből elsősorban a nagy- és a középpolgárság kereste fel a vidéket, nekik volt elsősorban igényük és pénzük a balatoni nyaralásra. A II. világháború után igény nyílt szélesebb tömegek üdültetésére is. Ennek részben amolyan juttatás, részben gőzkieresztés lehetett a funkciója, a párt igyekezett növelni a tömegek elégedettségét. Természetesen nem csak a széles dolgozói rétegek, hanem a pártelit üdültetése is a célok közé tartozott, és ennek lett az eszköze Balatonaliga. Állítólag Vas Zoltán kommunista politikus felesége fedezte fel Aligát, megtetszett neki a hely, majd más pártfunkcionáriusok feleségeinek is, és innentől nem volt megállás. Egy 1947-es filmhíradó részlet ad hírt az aligai nyaraltatás ötletéről.

Filmhíradó részlet az aligai üdültetésről 1957-ből



Aligai térhódítás, kisajátítások


Nem is oly meglepő módon a filmhíradó archívumban nem nagyon lelhető fel későbbi anyag az aligai üdülőtelepről. Az itt közölt részletben is csak a megbeszélés helyeként emlegették Aligát. Nyaralásokat amúgy szerveztek a településre a háború előtt is, pl. leventék 1937-ben töltötték itt balatoni nyaralásukat. De akadtak a partközelben régebbi villaépületek is.

Táborozó leventék Aligán 1937-ben (Forrás: Fortepan, adományozó: Zádory Ferenc)



Az egykori leventetábor. A kép közreadója a Zempléni Múzeum.

Miért is lehetett ennyire kedvelt Aliga?

Az aligai partszakasz egy viszonylag zárt világ, a part felől egy löszös magaspart elszeparálja a szárazföldtől a területet, a másik oldalon a víz védi. A Balaton Budapesthez legközelebb eső pontja, közúton könnyen elérhető. Vasúton is könnyen megközelíthető Budapestről. Ezek mellett a település fekvése is szerencsés, tulajdonképpen hosszanti panoráma tárul elénk a Balatonra

A környéket már a rómaiak is kedveltek. A Balatonaliga vasútállomástól északkelet felől erősen délnyugatra lejtő területen már 1951-ben földegyengetés alkalmával római kori falu emlékei kerültek elő. A cserépanyag i. u. II—III. századira határozta meg a római telep korát. Valószínűleg a vasúti töltés építésekor (1861) rongálták meg a lelőhelyet. Két bolygatott római kori kemencét is feltártak itt. Emellett a területen található egy őskori és szórvány régészeti lelőhely is az egykori Csongor és Tünde Szállók mögötti földdarabon.

Szállodaépület tó felé nyíló ablakfelületekkel, kőve kirakott oszlopokkal.
Csongor és Tünde szállól Aligán, az aligai Monte Carlo épületei

A II. világháború alatt is érdeklődtek a terület iránt, 1943-ban „Aligai Monte Carlót” álmodtak a településre. 30 millió pengős befektetés, 16 szálloda, görög színház, vízi csúszdarendszer. A háború elsodorta az ötleteket, a Csongor Szállót és a Tünde Szállót építették meg, 1946-ban üzembe is helyezték utóbbit. Egy 1949-es cikk viszont a beruházó Balatonaligai Fürdő és Beruházó Rt. csődjéről számolt be.

Csongor és Tünde Szállók egyike a Zempléni Múzeum képeslapján

A kedvező adottságok miatt az elvtársaknak is megtetszett a partszakasz. 130 családot kitelepítettek, villákat bontottak le vagy alakítottak át, a korábbi községházából étterem lett. Gépfegyveres őröket állítottak a korabeli pártelit szolgálatába, 1948-ban már Rákosi Mátyás itt töltötte a nyarat, és hivatali ideje alatt a szezon legtöbb hétvégéjén Aligán tartózkodott. De üdült itt Gerő Ernő, Rajk László, Vas Zoltán, Biszku Béla, Fock Jenő és Nagy Imre is. Később Kádár János és Aczél György is állandó vendége volt Aliga II-nek.

Aliga híres külföldi vendégei


Jelentős külföldi delegációk fogadására is alkalmas volt Aliga, a kiemelt külföldi vendégeket Aliga II. elnöki épületében, 1972-es látogatása után Castro villának nevezett épületben fogadtak. Járt itt Hruscsov (1959), Gagarin (1961), Castro (1972), Ho Si Minh, Honecker, Kadhafi, Kim Ir Szen, Koszigin, Walter Ulbricht, Mao Ce Tung, Csou En-laj, Indira Ghandi és Gorbacsov is. De nyaralt benne Grósz Károly is családjával.

A Catro villa oszlopsora hét díszítetlen oszloppal.
Az elnöki avagy Catro villa oszlopai

Élet és kiváltságok Aligán


Az aligai pártüdülő 52 hektáros területe két részre oszlott. Aliga I. az alacsonyabb rangú funkcionáriusok nyaralóhelyévé avanzsált, úgy megyei szintig. Persze kiváltság, egyfajta jutalom volt ide beutalót kapni, Aliga kiemelkedett a többi pártüdülő hierarchiájából. A környékbeliek számára is kiemelt munkahelynek számított, ha itt dolgozhattak. Nem a kiemelt bér miatt, megközelítőleg átlagos volt a keresetük, hanem hozzájuthattak olyan termékekhez, pl. déli gyümölcs, elektronikai cikkek, amikhez mások nem. A mólóhoz közel dollárbolt is akadt a területen. 

Üvegoldalú bódé sárga Club Aliga shop felirattal középen.
Az egykori dollárbolt Aligán

Teniszpályák, röplabdapályák, vízibicikli, a Biszku lányoknak vízisí is jutott. Aliga I-en fedett kertmozi, Aliga II-n beltéri mozi, alkalmasint tiltott filmekkel. Az a monda is járta, hogy egy alkalommal gyerekfilm helyett Aliga II-n pornófilm került a vetítőgépbe egy matiné alkalmával kisebb botrányt okozva. A terület saját kertészettel rendelkezett, így a szállodákban a szobákban, éttermekben az asztalok friss vágott virág dekorációt kaphattak. Aliga II-n Kurucz Antal a korszak kiemelkedő séfje vezette az éttermet. Állítólag egy francia vendég a területen szedett csigákból készíttetett magának ételt.

Beton- és üvegfalú emeletes épület korláttal a tetején, a növényzet által rejtve
Aliga II egykori étterme

Az a történet is járja, hogy az elnöki villába Castro látogatásakor Siófokról kellett pingpongasztalt hozatni, mert a kubai elnök nagy kedvence volt ez a sport, és a kérdések helyett elterelte figyelmét is. A luxus része volt a máshol elérhetetlen italválaszték a bárokban. Saját uszoda, gyerekmedence, kikötő és bowlingpálya is gondoskodott a vendégek kényelméről, valamint a kinti világhoz képest nyomott árak.

Kiszáradt gyerekmedence, amely éppen gokart pályakpályaként funkcionál
Hajdani gyerekmedence, egy csipetnyi szocialista luxus

Kádár János Aligán, szocialista luxus plusz


Kádárt 1974-ben lepte meg a párt egy saját használatú, amúgy párttulajdonban lévő, 80 négyzetméteres, modernista villával, tulajdonképpen egy kisebb, a helyén álló házat építettek újjá. A vezető nem rajongott állítólag a gondolatért, sok esetben valóban ragaszkodott a puritánabb, nem urizáló körülményekhez, de aztán megszerette a helyet. Ahogy idősebb lett, nyaranta egyre tovább nyúlt szabadsága, eleinte egy hónapról szinte két és fél hónapra. Villája légkondicionált volt, színes TV-vel ellátott. Saját aprócska szigetet is építettek számára, ahol elvonulhatott, horgászhatott, fürdőzhetett. A horgászbotok fém támaszai ma is láthatók a sziget peremén. Nyaralása alatt nem kedvelte, ha munkával, pártügyekkel próbálták zavarni, kerülte a társaságot. A nyaralás alatt dörgölköző pártembereknek állítólag azt mondta, hogy az a baj az elvtársakkal, hogy amikor dolgozni kellene, akkor pihengetnek, amikor pihenni, akkor dolgozgatnak. A nyaralóban lévő telefont állítólag kihúzta, egy őr kezébe nyomta azzal a felszólítással, hogy akkor hívják telefonhoz, ha kitört a háború. A szomszédos villában rendszerint Aczél György, a kultúra mindenható ura nyaralt, vele gyakran sakkoztak.

Modern, lapostetős épület barna lamellákkal
Kádár villa
Lapostetős, fehér épület, bal oldalon nagy ablakkal, jobbra terasszal.
Kádár villa a Balaton felől

3 M-alakú fém horgászbottartó az előtérben, háttérben a Balaton
Horgászbottartók Kádár mesterséges szigetén

Aliga épületei, jelene, jövője


Aliga megannyi érdekes, izgalmas épülettel rendelkezik, rendelkezett, hogy annak egy külön cikket szentelünk a közeli jövőben. Illetve a rendszerváltás utáni sorsa külön megér egy misét, ötletek, tervek, bérlők, tulajdonosok sora váltotta egymást, de a terület sokaknak megfelelő hasznosítására nem került sor. Következő aligai cikkünkben ezeket az érdekességeket taglaljuk, illetve foglalkozunk a 2000-es évek aligai történéseivel.

Google térkép a pártüdülőről és egyes épületeiről


Az üdülő egykori területét a balatonvilágosi strandra való belépéssel lehet megközelíteni. Térképünkön külön jelöltük a kiemeltebb épületeket és néhány, korábbi épület helyét.




Felhasznált irodalom


A múlt-kor.hu cikke a témáról.
Archelógiai Értesítő 81. évfolyam, 1. füzet
Balatonvilágos Településrendezési Terv Vizsgálat, Tervjavaslat Megbízó: Balatonvilágos Önkormányzata Generáltervező: Pomsár És Társai Építész Iroda Kft. Szaktervező: Archeo-Art Bt.
Schleicher Veronika - Kulturális kölcsönhatások a Balaton térségében 1822−1960 között (Doktori disszertáció)
Fehérvári Kis Ujsag, 1949. január-július (4. évfolyam, 1-176. szám)
Magyar Nemzet, 1948. december (4. évfolyam, 277-302. szám)
Képes Figyelő, 1947. január-június (3. évfolyam, 1-26. szám)
Fejér Megyei Hírlap, 1990. május (46. évfolyam, 101-126. szám)


A romok leírásakor felhasznált szakirodalmat mi is lehivatkozzuk, amennyiben saját munkádban a mi oldalunkat használod forrásként, kérünk, te is tegyél így! A blogon található fotók a blog szerzőinek saját munkái (az esetleges kivételeket jelöljük), ezek mások általi felhasználása szerzői jogokat sért! Ha bizonytalan vagy, esetleg kérdésed támad, kérünk keress minket Facebook oldalunkon! A Goole térkép ikonjai a Mapsmaker oldaláról származnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése