2020/08/05

Kisörsi templomrom (Kővágóörs)

A kisörsi templomrom rövid története (Kapui Ferenc)


Kisörsi templomrom
A környékbeliek számára ismerősen csenghet a Kisörs név, hiszen Ábrahámhegyhez közel található Kisörspuszta. Viszont Kisörspuszta nem azonos a hajdani Kisörs (Kys Ewrs) településsel, előbbit ugyanis korábban Bugyberekként emlegették. Kisörsről viszonlyag kevés dokumentum állt rendelkezésünkre.

Kisörs települést először 1373-ban említik az oklevelek, templomát Szent László tiszteletére emelték. Egyhajós, egyenes szentélyzáródású épület volt. 1351-ben említenek Nagyörs falut, feltehetően Kisörs ebből kiszakadó új település lehetett, amely a XIII. században jött létre. A templomról középkori említés nem ismert, a XVII-XVIII. században romként emlegetik. Az 1536-os adóösszeírásban 2 egytelkes nemes fizetett adót. 1543 nyarán a törökök erős támadásokat hajtottak végre a Balaton északi partján. 1552-ben elesett Veszprém, a környékbeli falvak, így a Káli-medence települései is nagyrészt elnéptelenedtek. A törökdúlás után a XVII-XVIII. században a kezdtek újraéledni a települések, ekkor kezdték a templomok visszaépítését is, de ebből az építkezési hullámból kisörs kimaradt. Az 1600-as évek második felében a terület Eszterházy Antal birtoka lett.

Az 1700-as években a kővágóörsiek felekezetre való tekintet nélkül közös temetőként használták a templomrom körüli területet, manapság ennek a nyomát a bozótban mi nem fedeztük fel. Cholnoky Jenő 1923-ban járt a környéken Tibor fiával augusztus 14-én, naplójába a következőket írta: „Kisörs emeletes harangtornya is érdekes." Genthon István (1951) szerint a harangláb XVIII. századi, de a mellette lévő csekély maradványok középkoriak. Cholnoky erről a romról is készített akvarellt, amely Érden található a Magyar Földrajzi Gyűjtemény Múzeumában. Ezenkívül Kővágőörs nyugati vége felirattal található a gyűjteményben a templomromról fotó 1923. augusztus 14. dátummal, erről egyszer megpróbálunk szerezni egy replikát. 1935-ből is akad fénykép a romról a Nemzeti Múzeumban. Ez is megmozgatta a fantáziánkat, igyekszünk majd utánanyomozni.

Ma a rom teljesen elhanyagolt, nagyon kevés maradvány látszik, azokat is erőteljesen benőtte a növényzet, így sajnos túl látványos fotókkal nem szolgálhatunk, de azért dokumentáltuk azt, amit tudtunk.

Fényképek a kisörsi templomromról 2020 (Márián Gábor)


Kisörsi templomrom

Falmaradványok a romnál

Kisörsi falak

Falmaradványok

A rom egy másik szögből

Alapfalak

Ismertető tábla


Fényképek a kisörsi templomromról 2014 (Márián Gábor)


Panoráma a romtól a Káli-medencére

Kőhalom

A kisörsi templom falmaradványai

Kisörsi templomrom

A kisörsi templomrom a Google térképen

A kisörspusztai templomromhoz a Káli-medencében, a kővágóörsi Rákóczi utcán kell kihajtani nyugat felé. Pár száz méter után jobb észak felé találjuk a bozótban.



Felhasznált irodalom

Veress D. Csaba: A Kál-völgy története I-III.
Helyi információs tábla
Koppány Tibor: A Balaton-felvidék románkori templomai
Kovács Sándor: A Balaton-felvidék középkori templomromjai Cholnokyjenő munkásságában
Épített emlékek weboldal

A romok leírásakor felhasznált szakirodalmat mi is lehivatkozzuk, amennyiben saját munkádban a mi oldalunkat használod forrásként, kérünk, te is tegyél így! A blogon található fotók a blog szerzőinek saját munkái (az esetleges kivételeket jelöljük), ezek mások általi felhasználása szerzői jogokat sért! Ha bizonytalan vagy, esetleg kérdésed támad, kérünk keress minket Facebook oldalunkon! A Goole térkép ikonjai a Mapsmaker oldaláról származnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése