2016/04/17

Szent Ilona templomrom (Nagyvázsony)

Szent Ilona templomrom története (Kapui Ferenc)
Nagyvázsonyt és környékét eddig méltatlanul (teljesen véletlenül) mellőztük a Balatoniromok Blogon, természetesen különösebb ok nélkül, hiszen magunk is nagyon szeretjük ezt a vidéket. Ezért úgy döntöttünk, hogy idén korrigáljuk ezt a hiányosságot, és jelentkezni fogunk a környék látnivalóival, amikből akad elég. 

Nagyvázsony nevének hallatán sokaknak a Kinizsi vár ugrik be elsőként. Aztán a kicsit jobban érdeklődőknek esetleg a tőle pár 100 méterre fekvő pálos kolostorrom, ahol eredetileg Kinizsi Pál síremléke is található volt. Még távolabb leljük meg a szintén pálos eredetű, tálodi Szent Erzsébet kolostorromot a Kinizsi-forrás közelében. A kettő között pedig ott fekszik az egykori Tálod vagy Tálad falu temploma, a Szent Ilona templomrom. Nagyvázsony tágabb vonzáskörzetében találunk még két érdekes középkori romot. Az egyik a csepelyi templomrom, a másik pedig a jelenlegi Nemesleányfalu temetőjében fekvő Szent Jakab templomrom. De ezekről a látnivalókról majd egy-egy újabb posztban. Kanyarodjunk vissza Szent Ilona templom romjaihoz.

A kicsiny kápolnáról keveset tudunk. A XIII. századra teszik építését. Egyhajós, egyenes szentélyzáródású, keletelt, torony nélküli falusi templomocska volt. 1548-ban hagyta el a falut a templom lakossága, feltehetőleg a török elől menekülve. A falu a közeli Pulával együtt a devecseri Csóron család tulajdonában volt. Míg Pula a XVIII. században újranépesült, Tálad pusztafalu maradt. A templom pontos helyét sokáig titok övezte, falmaradványait 1970-ben fedezték fel újra. Állagmegóvására 2007-ben került sor.

És hogy miért is érdemes meglátogatni a romocskát? Egyrészt egy szuper túra része lehet a tálodi kolostor-Kinizsi-forrás-Szent Ilona templomrom-nagyvázsonyi pálos kolostorrom és a Kinizsi vár bejárásával együtt. Másrészt a hozzá vezető út is gyönyörű, az erdőt kisebb tisztások, virágos rétek szabdalják, a közelben csobog a Vázsonyi-Séd, és a kis kápolnát övező erdő sejtelmes békét áraszt magából a megfáradt vándor számára.

Fotók a Szent Ilona templomromról 2015 (Márián Gábor)


A Szent Ilona kápolna egykori bejárata

Az egykori Tálod falu temploma

Virágos rét

Az egykori kapuzat

Háttérben az apszis

A konzervált falmaradványok

Virágos rét a rom közelében

Falmaradványok

Szent Ilona kápolna a szentély felől

Helyi információs tábla a romról

A Szent Ilona templomrom megközelítése (térkép)


A Szent Ilona templomrom a Balatontól északra, Veszprém megyében, Nagyvázsonytól nyugatra, a kék jelzés mentén található. Legegyszerűbb fellelni, ha elindulunk a nagyvázsonyi vártól az egykori pálos kolostor maradványai felé, majd onnan a kék jelzésen tovább a tálodi kolostorrom irányába. A kicsiny templomot a Vázsonyi-Sédtől pár 10 m-re délre, a tálodi kolostorhoz vezető útról egy picit letérve az erdőben találjuk. Mikor ott jártunk, kis tábla jelezte az úton a helyét, nem nehéz megtalálni, de figyelni kell az úton.
Felhasznált irodalom


Helyi információs tábla

A romok leírásakor felhasznált szakirodalmat mi is lehivatkozzuk, amennyiben saját munkádban a mi oldalunkat használod forrásként, kérünk, te is tegyél így! A blogon található fotók a blog szerzőinek saját munkái (az esetleges kivételeket jelöljük), ezek mások általi felhasználása szerzői jogokat sért! Ha bizonytalan vagy, esetleg kérdésed támad, kérünk keress minket Facebook oldalunkon! A Goole térkép ikonjai a Mapsmaker oldaláról származnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése