2010/08/23

Apáti templomrom (Tihany)

Az apáti templomrom története (Kapui Ferenc)


A Tihanyi-félszigeten, az Apáti-hegy lábánál fekvő, a tihanyi apátnak alárendelt hajdani Apáti település egyetlen ránk maradt emléke az apáti templom. 

Első említése 1211-ből való, ekkor már 74 házzal rendelkezett a falu. 1276-ban említik először Apáti néven. A templom valószínűleg XII. századi, román stílusú. A téglalap alakú templom négyszögzáródású szentélyű, hajója szélesebb és magasabb, mint a szentély. Keletelt templom, nyugati oldalán egykor faszerkezetű kegyúri karzat lehetett.

Kis ligetben egy középkori, román stílusú templom, kőből rakott fallal, ajtónyílással.

Apáti templom(rom)


Az épület a török hódoltság alatt pusztult el a faluval együtt. A romokat a Magyar Királyi Balatoni Intéző Bizottság és a Pannonhalmi Szent Benedek Rend támogatásával óvták meg az enyészettől 1942-ben, ekkor kövezték le padlózatát. Ezután 1999-ben az O.M.V.H tervei szerint közadakozásból az Apáti templomrom Helyreállítási Alapítvány építette újjá, manapság már miséknek és koncerteknek is otthont ad, igaz még sokan apáti romként emlegetik.

A templomban alkalmanként miséznek, és koncerteket is tartanak. Apáti szép példája annak, hogy miként hasznosíthatók az egykori templomromok, hogyan lehelhető újra élet a középkori falak közé. Természetesen a romos állapotban lévő templomoknak is megvan a maga romantikája, és nem is elvárható, nem is kívánatos, hogy minden középkori romot újjáépítsenek, de bizonyos esetekben ez is megfontolandó módja lehet Árpád-kori épített örökségünk megóvásának.

Aki esetleg még behatóbban szeretné megismerni Apáti falu, a rom és egy őrtorony történetét, annak figyelmébe ajánljuk vendégbloggerünk Apáti templomrom régész szemmel című cikkét, amelyben még sok érdekességre fény derül.

Fényképek az apáti templomromról (Márián Gábor)


Az apáti templom a szentély felől

A nyugati homlokzat

A templom oldalfala

Lőrésszerű ablak

A szentély ablaka

Részlet a templomból

A rom a 71-es út felől


Az apáti templomrom megközelítése Google térképpelA templom a Balaton északi oldalán, Veszprém megyében, a Tihanyi-félszigeten fekszik. A 71-es számú főút mellett található a sajkodi és a tihanyi elágazás között az Apáti-hegy északi lábánál. Gyalogosan a kerékpárútról a sárga "-" jelzésen, Tihany felől pedig a piros "+" jelzésen. A 71-es útról látható.

GPS koordináták: 46.92056, 17.85382


Apáti templom nagyobb térképen való megjelenítése


A Tihanyi-félsziget további eldugott látnivalói


Újlaki templomrom
A tihanyi barátlakások
A tihanyi óvár


Felhasznált irodalom


Élménybeszámoló a templomról
Koppány Tibor: A Balaton-felvidék románkori templomai
A templom Goliátka oldalán (halott link)
Apáti a karpat-medence.hu oldalon

A romok leírásakor felhasznált szakirodalmat mi is lehivatkozzuk, amennyiben saját munkádban a mi oldalunkat használod forrásként, kérünk, te is tegyél így! A blogon található fotók a blog szerzőinek saját munkái (az esetleges kivételeket jelöljük), ezek mások általi felhasználása szerzői jogokat sért! Ha bizonytalan vagy, esetleg kérdésed támad, kérünk keress minket Facebook oldalunkon!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése