2021/09/30

Szocialista pártüdülő Balatonaligán, őrségváltás a keleti parton

Aliga, az aktuális elitek kedvenc üdülője


Korábbi cikkünkben bőségesen foglalkoztunk Aliga múltjával, a terület tulajdonképpen az őskor óta lakott lehetett, a rómaiak is megvetették itt a lábukat, a balatoni turizmus ébredezése idején is felkeltette az emberek érdeklődését, a századelőn villák nőttek ki a földből itt, a II. világháború előtt balatoni Monte Carlót terveztek a területre, végül a kommunista rezsim tette rá a kezét, de a rendszerváltáskor az állampárt tulajdona az államra szállt. Hogy mi történt ezután napjainkig? Az majdnem olyan szövevényes, mint az 1990 előtti időszak, igyekszünk most ezt bemutatni, sok archív fotóval. Ez a cikk az 1989-99 közötti évtized tulajdonosi, bérlői változásait mutatja be, a 2000-es éveknek egy külön bejegyzést szentelünk hamarosan.

Aligai móló (1990. május, Fejér Megyei Lap)

Őrségváltás(ok) Balatonaligán I. 89 és a 90-es évek


1989-90, elapadó állami pénzek, , önfenntartás, ismerkedés a kapitalizmussal


Az egykori pártüdülő tulajdonjoga 1959-tól a ma­gyar államé, kezelői joga pe­dig az MSZMP Központi Bizott­ságáé, majd az MSZP elnökségéé volt. A terület 1990. január 1-jétől a Minisztertanács Hivatalának a felügyelete alá került, írta a Fejér Megyei Hírlap 1990 májusában. Az egykori MSZMP pártvagyon felosztásának jegyáben az Állami Fejlesztési Intézet gondozásába került. Ekkor azt tervezték, hogy megpályáztatják 1991-től az üzemeltetést, bérbeadást vagy eladást. Ma 47 hektáros területként hivatkoznak Aligára, akkoriban még 52 hektárt emlegettek (a területvesztésre is fény derül), 2,4 km partszakasszal, 84 épülettel, 202 kiadható szobával. 

Balatonaliga VII-es villája

Relief a VII. villa falán

A hatalmas parkot 13 kertész tartotta rendben. Ekkor a szomszédos Világoson 18 000 Ft a telkek négyzetmétere, így telekáron is majdnem 1 milliárd forintos értéket képviselt a terület. A cikk szerint Niki Lauda húga és a legnagyobb francia bank elnöke is gondolkozott itteni hasznosítási javaslaton. A helyi tanács ekkor már nem igyekezett beleszólni az ügyekbe, mindenki az új felállást, az önkormányzati választásokat várta. Pedig Aliga Balatonvilágoshoz tartozott ekkor is, és zárványként mélyedt és mélyed ma is a település testébe, amellyel nincs igazán összeköttetése, szerves kapcsolata, nincs meg az egészséges átjárhatóság, tulajdonképpen 1948 óta. Illetve Világosnak nincs rendes strandja, így a helyiek és az itt nyaralók érthető okokból formáltak igényt a szabaddá váló aligai strand használatára. 

Aligai kikőtő (1990. október, Népszava)


A kikötőt egyelőre nem akarták megnyitni a hajóforgalom számára, nehogy az esetleges új bérlők érdekeit sértse. A strandbelépő ekkor 60 Ft/fő. Az utolsó években a pártüdülő fenntartása 70 millió Ft volt évente, ebből felújításokra nem jutott, a bútorzat nagyrészt már ekkor is retrónak számított, komolyabb felújítás egy jó ideje nem történt. Az ekkori igazgató, Bodnár József keze alatt 300 alkalmazott dolgozott a területen. 

Kádár villa nyugati homlokzata (1990. május, Fejér Megyei Lap)

Kádár villa nyugati homlokzata napjainkban

1990-ben a Kádár villát középszezonban 79, főszezonban 100 márka/fő/éjszaka áron lehetett kibérelni. Egy négytagú családnak ez 14 000 Ft/éjszaka volt. 

Kádár villa társalgója (1990. május, Fejér Megyei Hírlap)

Kádár villa dolgozüszobája pótággyal (1990. június, Kurír)

Kádár villa fürdőszoba (1994. június, Reform)

Kádár hálószobája (1994. február, Népszabadság)

A Kádár villa egykorikandallója

Eközben az itt dolgozók havi 7000-8000 Ft bért kaptak, plusz 1000-2000 Ft prémiumot. 1990-ben 3 évre az AG Tourist Kft. bérelte Aligát 45 millió Ft-ért (nem derült ki a forrásból, hogy összesen vagy per év, de utóbbi a valószínű). A régi személyzettel mentek, akik nem nagyon beszéltek nyelveket, pedig volt alkalom gyorstalpaló német nyelvtanfolyamra is. A kft. képviselője szerint arra is volt példa, hogy egy ebédelni érkező csoportot a portás bácsi régi beidegződésénél fogva elküldött arra hivatkozva, hogy az objektum titkos. A forgalom nem volt nagy, a vállalkozás állami támogatást nem kapott. Az 1953 óta ott dolgozó egyik étteremvezető elmondta, hogy a bevételekből tartják fenn az egykori pártüdülőt, az egykor baráti árak jelentősen megemelkedtek, egy deci Martini pl. 22-ről 200 Ft-ra.

Aliga I. étterem napjainkban

1990 októberében csak 8 vitorlás használta a kikötőt, egyikük az üdülő 52 éves, egyetlen saját hajója, a Lucifer. Nyáron óránként 600 Ft-ért lehetett vele sétahajózni. Érdekes, Kádár állítólag egyszer sem hajókázott vele, azért az apparátus más prominens tagjai előszeretettel használták. 

1990-ben létrejött egy munkástanács 30 fővel, a dolgozók féltek a reprivatizációtól, néhány régi villatulajdonos ugyanis bejelentkezett elvesztett tulajdonáért. Illetve egy esetleges privatizáció esetén szerettek volna dolgozói tulajdont szerezni Aliga alkalmazottai. Eközben a főigazgató kinevezte feleségét szállodaigazgatónak Aligán

Sárga falú, romos, egyszintes villaépület
Szász villa még a szocializmus előttről

1991, amerikás magyar bérlő, bizonytalanság


A Balcsinál 1991-ben 80-100 Ft egy korsó sör, egy feles pedig 120-150 Ft. A források szerint az árak már-már osztrákok, a vendég pedig kevés előszezonban. Általában 20 márka egy éjszaka/fő, azért a Kádár villa ennél drágább, ahogy az előző blokkban szerepelt. 

A kb. 80 négyzetméteres Kádár villa szobakiosztása (1994. június, Népszava)

Kerti István, az ekkor már Club Aliga néven futó komplexum veterán főkönyvelője arról nyilatkozott, hogy a szállások felét a német Neckerman utazási irodán keresztül már szervezetten kiadták szezonra. Előszezonban 30, főszezonban 50 márka egy éjszaka/fő egy átlagos aligai szobában, a belföldiek ebből 30% kedvezményt is kapnak előszezonban. 91-ben sok üzemeltető azzal szembesült a Balaton körül, hogy a vállalati beutalóval érkezők elmaradnak, sok vállalat meg is szűnt vagy megszűnőben volt. Németekből pedig jellemzően a kispénzű NDK-sok érkeztek leginkább.

Ekkor Európa helyett Amerikát várták a magyarok, és Amerika jött (Érdeklődő amerikás magyarok, 1990. július, Kurír)

Júniusban egy Amerikába szakadt hazánkfia (1965-ben, a Gellért Szállóból), Dóri Sándor (állítólag ő honosította meg itthon a kaparós sorsjegyeket a Gamex Kft-vel, a sorsjegy neve Express Money volt) és japán származású felesége kibérelte az egész aligai komplexumot fél évre 55 millió (más forrás szerint 60 millió) forintért. A Kádár villát 100, a többi szállást 50 márkáért/fő/éj értékesítik tovább A Nevada nevű Kft-jükön keresztül. Sandor Dori Kutas Sándor ismert vendéglátóst nyerte meg társ­nak a jó üzlet legfőbb biztosíté­kául, a szórakoztatásról a Citadella-diszkó tulajdonosa, Hajdú Lajos gondoskodott. Úgy hírlett, hogy hamarosan 60 millió dollár kikiáltási árért kerül majd a terület kalapács alá.

Dóri Sándor és felesége, aki beleszeretett a területbe a Kádár rezidencián (1991. június, Kurír)

Dóri Sándor a Kádár villa nappalijában (1991. június, Veszprémi Napló)

A Népszabadság újságírója ekképp írt 91 júniusában Aligáról: "Az éjszakát egy körülbelül száz négyzetméteres villában töltöttem el, itt volt két tóra néző, tükrös, foteles, padlószőnyeges háló, teraszra, tópart­ra nyíló nappali, a békésszentandrási HISZ által gyár­tott 22,65 négyzetméter nagyságú sző­nyeg, két B. I. monogrammal ellátott faliszőttes, egyiknek hátoldalán 30 000, a másiknak a hátoldalán 40 000 fölirattal, színes Videoton televízió, nyolc csatornával, szekrény­fal, nagy vázák, fikusz, Csontváry-repró, jégszekrény, ben­ne két palack bor (Rotwein: 250, Weisswein: 250), egy pa­lack sör (130), egy kóla (50) és egy ásványvíz (50), telefon két dugóval, asztal, hat-nyolc szék, dívány, heverő, fotel, to­vábbá tágas fürdőszoba átló­san beépített káddal, melynek partján négy-öt ember is elheverhet, és amelynek szélén elegáns fémlapon mindenféle hőfokszabályozók, csapok és a porszívózsinórhoz hasonlóan kihúzható zuhanyozókígyó van fölszerelve, de van külön zu­hanyozó, külön mosdóhelyiség és külön — másik — vécé is, elég sok hangyával, sok-sok törülközővel, szappannal, az egész téliesített, víz, villany, minden."

A keleti kényelem maradványai

Pártbizottsági Tagok villája, 100 négyzetméteres lakosztályokkal (1990. május, Fejér Megyei Lap)

1991-ben már 80 Ft a belépés az aligai strandra. A vitorlások száma 40-re bővült a kikötőben. 300 dolgozóból már csak 250 van meg. 

V-ös villa Aligán

91-ben 2,3-2,5 milliárd forintos induló áron megpróbálták már értékesíteni a területet, de a bejelentkező külföldi érdeklődők nem tudtak megfelelő banki fedezetet felmutatni.

1993-94, régi bútordarabok a házban, feltűnik Gyurcsány Ferenc neve is


Az aligai komplexum értékesítése egyelőre sikertelen, állami pénz nem folyik az üzemeltetésbe, így próbál önellátó lenni a rendszer. Egyes üzemeltetéseket ki-kiszervezgetnek kisebb vállalkozások számára. A település nem bérelheti a területet. A régi világ arcai azért jelen vannak. Az Aligával foglalkozó, Miniszterelnöki Hivatal által megbízott Kiss Imre kormánybiztos Aczél György bizalmasa volt a régi rendszerben. Az üzemeltető Kreditium Kft. ügyvezetője Gyurcsány Ferenc későbbi miniszterelnök, a KISZ KB-ban Nagy Imre helyettese volt. Bondár József az MSZMP KB egykori instrukto­raként nyugdíjkorhatárát be­töltve helyeztette le magát Aligára, feleségét pedig kinevezte szállodaigazgatónak. Kerti István, a cég egykori főkönyvelője és párttit­kára pedig gazdasági igazgatóvá avanzsált. "Bartos Dénes, az MSZMP Pártköz­pontjának embere jelenleg üze­meltetési igazgató, a hajókikötő bérleti jogát szerezte meg" - írta a Veszprémi Napló 1993 májusában. Az uszodát Kiss Imre barátjának, Hajagos Árpádnak svájci-magyar kft-je vehette bérbe. A hírek szerint a vezetőség bére három-négyszeresére emelkedett, más itt dolgozóké jellemzően stagnált. Amúgy már csak 200 munkavállalónak ad kenyeret a Club Aliga. 

Az aligai pártüdülő uszodája

Az uszoda bejárata parkos környezetben

Az uszoda Balaton felőli homlokzata

1993-ban is próbálnak a helyiek szabad vízparthoz jutni, alapítanak két egyesületet, és azt sikerül elérni, hogy 100 Ft helyett 50 Ft legyen a strandbelépő az itteniek számára. A terület gazdája a Kincstári Vagyonkezelő Szervezet. A helyiek szeretnék elérni, hogy a kikötőt a Mahart üzemeltesse, és Aliga bekapcsolódjon a balatoni hajóforgalomba. Ekkor elvileg 5 hektár területet megkap az önkormányzat, és a parton strandszakaszt alakíthat ki. 

93 júliusában a Magyar Hírlap számolt be arról, hogy a "szalmonella mérge­zést a 13. Európai Sejtmag-konfe­rencia zárónapján felszolgált éte­lek okozták, amely a 150 részt­vevő többségénél súlyos tünetekkel járt. Sokan szállásukon vészel­ték át a betegséget, ám 17 személy többnapos kórházi kezelésre szo­rult. Húszféle felszolgált ételféle közül 7 fertőzött volt a konyhai higiéniai elégtelenségek miatt. A tipikus, lehúzós 90-es évekbeli balatoni vendéglátós történet Aligát sem kerülte el.

A Népszabadság szerint 1993 őszén kétvariációs rendezési terv készült a területtel kapcsolatosan. "Az A variáns lényege, hogy a Club Aligán átvezető vala­mennyi út átjárható legyen, a Balaton-parti sávot öt méter szé­lességben nem lehet magántu­lajdonba adni, a kikötő legyen az önkormányzaté - a közterületekkel együtt. Kikötő mellett legyen önkormányzati strand.
A B variáns szerint a villane­gyed - ahol az elnöki rezidencia és a Kádár villa is található - zárt maradna, az eladásra szánt terület vízparti részével együtt. Az önkormányzati képviselőtestületből négyen szavaztak az A variánsra, négyen a B va­riánsra." A dilemmát részben az is okozta, ha a terület egy része köztulajdonba kerül, akkor azt ki fogja gondozni?

1994-ben elő- és utószezonban 260, főszezonban 320 márka a Kádár villa napi bérleti díja. Szálloda 500 vendéget tud fogadni, 16 villa és 2 étterem várja a vendégeket. A Castro villa főszezonban napi 600, azon kívül napi 500 márkát kóstál. 

Castro vila (1990. október, Népszava)

Castro villa oszlopsoraCastro villa (1995. március, Magyar Nemzet)

Az NDK-sok még mindig felkeresik az aligai hotelek eléggé egycsillagos szobáit Aliga I-en, ezt napi 1200 Ft-ért tehetik. A kikötő már megkapta a közforgalmúvá minősítést. Ekkor az igazgatót már Bardóczy Árpádnak hívják, állítása szerint a terület fenntartása évi 170 millió Ft költséggel jár és az üdülőtelep nullszaldós. Karbantartásra, korszerűsítésre évi 60 milliót kellene költene, de ennek épp a tizede jut. Az értékesítéshez pedig szükség lenne az önkormányzattól elfogadott rendezési tervre. Ekkor 1500 Ft a havi strandbérlet, ebben benne van az uszoda és a szauna használata is. 

A különféle tulajdonosi, kezelői, önkormányzati helyi és nyaralói érdekek folyamatos ellentéteket szülnek Aligán (1994. március, Magyar Hírlap)

94 márciusában egy osztrák-ma­gyar — bécsi székhelyű — kft. használa­tában van a mintegy negyvenhektárnyi terület, építményeivel együtt. Társtulajdonos egy budai várnegyedben élő fogorvos. Elvileg a Magyar TV dokumentumfilmes csoportja 3 éven keresztül forgatott a területről, de adásba nem került egyelőre ebből semmi. A komplexum kihasználtsága 30-35%-os. Vígh László, egykori vezető mesélt arról, hogy eltünedeztek relikviák, például a vendégkönyv, Kádár sakk készletei is, amelyek között akadt egy automata sakkgép is. A Club Aligát ekkor 2 milliárd Ft értékűre taksálják. 

Egyre több relikvia tűnik el, Aligai étlap (1994. június, Reform)

Emlék Hruscsov asszonytól az egyetlen megmenekült vendégkönyvben (1994. június, Reform)

Aliga II. étterme napjainkban

1995-97, elkezdődik a veszteséges időszak


Balatonvilágos önkormányzata beperelte a Kincstári Vagyonkezelő Szervezetet, mert az nem adta át az 5 hektárnyi, még az előző kezelő, Miniszterelnöki Hivatal által megígért területet. Első fokon pert nyertek. Érdekellentét alakul ki a Balatonaliga Üdülőközössége Egyesület és az önkormányzat között, előbbi csak szabad bejárást, parthoz jutást szeretne, az önkormányzatnál prioritást élvez a terület hasznosítása mindenek felett, és ezzel a foglalkoztatás biztos fenntartása. 1994-ben 38 kongresszust tartottak a területen, 1995-ben 50-re számítanak, viszont a költségvetésbe így is be kellene tenni 100-150 millió Ft-ot felújításra. A külföldi érdeklődés mérséklődött, a hazai turisták száma viszont nőtt, ahogy ez az egész balatoni térségre igaz. A park éves fenntartása 20 millió Ft, a helybéliek viszont ingyen mehetnek strandolni. 

Aligai park részlete balatoni látképpel

1997-re az Egészségbiztosítási Önkormányzat lett a terület tulajdonosa, az üzemeltetést pedig egy egyszemélyes zárt részvénytársaságra bízta. Koji László, a Club Aliga igazgatóságának elnöke 2,3 milliárdos értékre taksálja az ingatlankomplexumot, és szerinte halaszthatatlan lenne egy 1,1 milliárd forintos felújítás a területen. Pethes Alajos, a Club Aliga megbízott vezérigazgatója szerint az éves fenntartás 400 millió Ft, és a terület csak az üzemeltetési díjakat termeli ki, 96-ban 25 milliós veszteséggel zártak. 97-ben egy nem tópartra néző szoba 3800, a Kádár villa pedig 26 000 Ft éjszakánként. Ekkor a helyi nyugdíjasok és a 14 év alattiak ingyen, a többiek fél áron mehetnek strandolni.

Kádár villa Balaton felé néző homlokzata (1994. június, Népszava)

Kádár-villa

Következő cikkünkben folytatjuk Aliga történetét a 2000-es évek változásaival. Fordulatokban itt sem lesz hiány, az aligai kezdetekről pedig itt lehet olvasni.

Google térkép az aigai pártüdülőrőlForrások

Fejér Megyei Hírlap, 1990-05-19 46. / 116. szám
Kurír - reggeli kiadás, 1. évfolyam 1990-07-02 / 1. szám
Népszava, 118. évfolyam 1990-10-12 / 240. szám
Népszava, 119. 1991-06-08 / 133. szám
Kurír - reggeli kiadás, 2. évfolyam, 1991-06-10 / 157. szám
Népszabadság, 149. évfolyam, 1991-06-10 / 134. szám
Veszprémi Napló, 47. évfolyam, 1991-06-14 / 138. szám
Népszava, 119. évfolyam, 1991-06-17 / 140. szám
Pesti Hírlap, 2. évfolyam, 1991-06-24 / 146. szám
Veszprémi Napló, 49. évfolyam, 1993-05-14 / 111. szám
Magyar Nemzet, 56. évfolyam, 1993-06-19 / 141. szám
Magyar Hírlap, 26. évfolyam, 1993-07-21 / 168. szám
Népszabadság, 52. évfolyam, 1994-02-18 / 41. szám
Magyar Hírlap, 27. évfolyam, 1994-03-28 / 72. szám
Népszava, 122. évfolyam, 1994-06-01 / 126. szám
Reform, 7. évfolyam, 1994-06-10 / 23. szám
Magyar Nemzet, 58. évfolyam, 1995-03-02 / 52. szám
Magyar Hírlap, 30. évfolyam, 1997-05-16 / 113. szám
Kurír - reggeli kiadás, 8. évfolyam, 1997-06-24 / 170. szám

A romok leírásakor felhasznált szakirodalmat mi is lehivatkozzuk, amennyiben saját munkádban a mi oldalunkat használod forrásként, kérünk, te is tegyél így! A blogon található fotók a blog szerzőinek saját munkái (az esetleges kivételeket jelöljük), ezek mások általi felhasználása szerzői jogokat sért! Ha bizonytalan vagy, esetleg kérdésed támad, kérünk keress minket Facebook oldalunkon! A Goole térkép ikonjai a Mapsmaker oldaláról származnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése