2010/05/30

Felsődörgicsei Szent Péter templomrom

A felsődörgicsei Szent Péter templomrom története (Kapui Ferenc)


Dörgicse falu különleges helyzetben van, hiszen kevesebb, mint 300 lakosára 7 templom is jut. Közülük 4 a mai napig működik, 3 romtepmlom pedig a középkor mementójaként maradt ránk. Közölük a legrégebbi a felsődörgicsei Szent Péterről nevezett templomrom, melynek első írásos említése 1082-ből való.

Előtérben a felsődörgicsei templomrom déli fala balra három résablakkal és egy ajtónyílással, jobbra további két kis ablaknyílással. Háttérben pedig egy álló templom.

A felsődörgicsei templomrom


Feltehetően a honfoglalás után építtette a Bogát-Radvány nemzetség. Ódon hangulatát fokozza, hogy eleink egy már meglévő, római kori szent hely alapjait, illetve köveit használták az építkezés során. Hajdan Feldergicse, vagy más nevén Szentpéterdörgicse önálló település volt, akárcsak Kisfaluddörgicse, a mai Kisdörgicse, illetve Boldogasszonydörgicse, a mai Alsódörgicse. Mindhárom Dörgicse néven egyesült falunak fennmaradt romtemplomként középkori temploma.

A rom építészetileg is különleges. Legkorábbi része a mai épületegyüttes észak-keleti negyede egyenes, belül íves szentélyzáródással, nyugati bejárattal. Először nyugat felé történt bővítés, ismét nyugati kaput kapott a templom. Feltehetően a tatárjárás után ismét bővítették, ezúttal dél felé. Ma ennek a második hajónak maradtak meg jobb állapotban a falai. A bővítéskor a nyugati bejáratot befalazták, a két hajót a régi templom déli falán vágott két ajtónyílással összekötötték, és a déli oldalon nyitottak bejáratot. A kettős épülettest miatt ikertemplomnak nevezik az építményt.

A romot helyrállították, sok környékbeli romtemplommal ellentétben kiváló állapotban van, látszik, hogy vigyáznak rá a dörgicseiek. Nyugati oldalán Nagy István szobrászművész egészalakos honfoglaló magyart ábrázoló szobra tekint a környékre, és egyben a Pátzay tanítvány egykori otthonára is.

A művész 1977. óta Dörgicsén alkotott, évekkel ezelőtt kertjében jó idő esetén megtekinthető volt szoborparkja, ahol a különleges, mediterrán hangulatú kertet saját szobrai tették igazán varázslatossá. A kertben járva az ember beleképzlhette magát a területen a szőlőművelést meghonosító rómaiak életébe, a varázslatos kakukkfűillatú mediterrán mezőn szinte éreztük a patríciusok saruinak lépteit. Ottjárttunkkor abban a különös szerencsében volt részünk, hogy hosszan elbeszélgethettünk a mesterrel, aki majd 90 éves korában is töretlen alkotókedvvel és életvidámsággal bírt.

Arról, hogy milyen érdekességekkel lettünk gazdagabbak a beszélgetés során, reményeink szerint egy későbbi bejegyzésben beszámolunk.

Fényképek a felsődörgicsei Szent Péter templomromról 2009 (Márián Gábor)


Az ikertemplom teljes romja

A később épített rész belseje

A kereszthajó

A déli és a nyugati fal

Templom és rom

A déli oldal bejárata

A rom déli oldala

A piros téglák a rekonstrukció előtti falmagasságot mutatják

A három résablak a falon feltehetően Szentháromság szimbólum

Az újabb templom szentélye

Kereszt alakú ablak

A kereszthajó ablaka

A szentély ablaka

Boltozatos tető

A kereszt alakú ablak a keresztelőmedence helyét jelezhette

A kereszthajó boltozata

A rom déli és nyugati fala belülről

A régebbi templomoldal

A régi templom belső tere

Balra Nagy István szobrászművész Honfoglaló szobra


A felsődörgicsei Szent Péter templomrom megközelítése Google térképpel


A felsődörgicsei templomromot a Balaton északi partján, Veszprém megyében találjuk. Dörgicse faluban az evangélikus templom mögötti területen található a rom.


Felsődörgicsei Szent Péter templomrom nagyobb térképen való megjelenítése

Felhasznált irodalom


Templomromok, kolostorromok a Balaton-felvidéken
Dörgicse a Wikipedián
Dörgicse honlapja
Kozák Károly: Kereszt alakú nyílások Árpád-kori templomainkon

A romok leírásakor felhasznált szakirodalmat mi is lehivatkozzuk, amennyiben saját munkádban a mi oldalunkat használod forrásként, kérünk te is tegyél így! A blogon található fotók a blog szerzőinek saját munkái (az esetleges kivételeket jelöljük), ezek mások általi felhasználása szerzői jogokat sért! Ha bizonytalan vagy, esetleg kérdésed támad, kérünk keress minket Facebook oldalunkon!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése