2013. március 31., vasárnap

Töttöskáli templomrom (Szentbékkálla)

A töttöskáli templomrom rövid története (Kapui Ferenc)

Csendes elmúlás
A Káli-medence megannyi szépsége között igazi gyöngyszem a töttöskáli templomrom. Szentbékkállától nem messze, a Fekete-hegy oldalában találunk a festők ecsetjére kívánkozó romocskára.

Sajnos történetéről nem tudunk sokat. Forrásaink szerint 1290-ben vagy 1296-ban említik először a falut Thwtheus néven. 1338-ban a Theutheus, 1380-ban Teutuskal, 1488-ban pedig Thythews név kerül elő. Az elnevezés Kál része nyilván a Kál horkára és családjára utal. Az ő nemzetségük több környékbeli település névadójaként is szerepel, például: Örskál (ma Kővágóörs), Szentvidkál, Szentbékkálla, Mindszentkálla, Köveskál, Sóstókál (valószínűleg azonos Sásdikállal) és Kerekikál. A Töttös is személynévi eredetű, valószínűleg a növényi "tő" szó egy továbbképzett alakja.

Maga a rom XII-XIII. századi, azaz Árpád-kori lehet. Egyik forrásunk szerint találtak a rom körül egy XI. századi, egyenes pengéjű kardot, amelyt ma a Magyar Nemzeti Múzeumban őriznek. Eleinte királyi udvarnokok lakják a környező falut, amely 1341-től a veszprémi püspökség fennhatósága alá kerül. Egyhajós, keletelt, egyenes szentélyzáródású, bejárata a nyugati részén állott, ahol a leírások szerint kegyúri karzat is állott két tartópilléren. Utóbbiak nyomaira nem nagyon leltünk, sajnos a templom belseje elég gazos állapotú nyáron, illetve a falakról lehulló törmelék is borítja azt. 1531-ben török támadás érte a falut, amely elnéptelenedett, temploma romossá vált, de később újra települt, és a templomot is helyrehozták. Békefi leírása szerint 1876-ban már romos.

Bár a rom területe elég elhanyagolt, a falmaradványok és a környező kilátás a Káli-medencére egyedülálló. Mi felkerestük a töttöskáli romot 2009-ben és 2012-ben is. Nehéz betelni vele. Nem csoda, hogy megihlette a magyar filmalkotókat is. Az "Állítsátok meg Terézanyut" című filmben 02:01:00-nál (a videóban 3:28-tól) jelenik meg a rom egy kicsiny, kopott, sárga présházzal a háttérben. Ha valaki kíváncsi a részletre, kattintson a beágyazásra, és tekerjen a megadott időponthoz!Fényképek a töttöskáli templomromról 2009 (Márián Gábor)

A töttöskáli templomrom
Az egykori bejárat helye
Elszáradt fa, ledőlt falak
Résablak a szentély déli oldalán
A résablak másik szögből
Lassú elmúlás

Fényképek a töttöskáli templomromról 2012 (Márián Gábor)

Rom a szentbékkállai templommal
Hőség és mandulafák
A szentbékkállai torony a rom elől
Kilátás a Káli-medencére
A nyugati kapuzat
Kapuzat a szentély felől
A szentély oldalfala
A szentély ablaka
Belül burjánzó növényzet
Rombelső dél felől fotózva
Töttöskáli templomrom és egy megejtő szépségű présház
A rom alatti mandulás
A szenbékkállai templom a mandulás felett
A töttöskáli templomrom megközelítése

Töttöskál Veszprém megyében, a Balaton északi oldalán található. A romot Szentbékkálláról Köveskál felé haladó útról letérve találjuk. A faluból kifelé haladva nem kell jobbra kanyarodnunk, hanem egyenesen folytatjuk utunkat a Fekete-hegy felé. 2012-ben már néhány tábla is segített. Itt az első lehetőségnél jobbra tartva megyünk tovább a murvás úton, és hamarosan el is érjük a romot. Az út szép időben nagyon könnyen járható. A kis térképmelléklet segít a töttöskáli rom pontos megtalálásában.


Töttöskáli templomrom nagyobb térképen való megjelenítése

Felhasznált irodalom

Leírás a romról az epa.oszk.hu oldalon
Töttöskáli rom a termeszetvilaga.hu oldalon
Töttöskál név eredete a tabulatura.hu oldalon
A romról a szentbekkalla.hu oldalon
Töttöskáli templomrom a balcsi.net oldalon
Állítsátok meg Terézanyut! film a Youtube-on (03:28-tól)

A romok leírásakor felhasznált szakirodalmat mi is lehivatkozzuk, amennyiben saját munkádban a mi oldalunkat használod forrásként, kérünk te is tegyél így! A blogon található fotók a blog szerzőinek saját munkái (az esetleges kivételeket jelöljük), ezek mások általi felhasználása szerzői jogokat sért! Ha bizonytalan vagy, esetleg kérdésed támad, kérünk keress minket Facebook oldalunkon!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése