2023/07/31

Gamászapusztai templomrom

Volt egyszer egy Gamásza

Most egy különleges, eldugott, nem agyonposztolt helyre kalauzoljuk el olvasóinkat a Balaton környékén, amely nem más, mint Gamásza. És azáltal, hogy bizony nem gyakran emlegetik, együtt jár, hogy viszonylag kevés a rendelkezésre álló, arról fellelhető információ. Ettől függetlenül megpróbáltunk ezzel kapcsolatosan minden elérhetőt felhajtani, és pár érdekességet találtunk - mutatjuk.

Gamászapuszta templomromjának tornya kereszttel az útról.
Gamásza tornya a bevezető tagútról

Gamásza, azaz Gamászapuszta ma Balatonszabadi település külterületi része, nem épült egybe szervesen a falutesttel, attól távolabb néhány kilométerre található. Igazából Siófok sóstói részéhez közelebb is helyezkedik el. Egy szerény útjelzőtábla mutatja, hol kell lekanyarodni a 7-es útról. Aszfaltozatlan út vezet be Gamászára, amely egy részben elhagyott majorság benyomását kelti. Gamászának egykor saját megállóhelye is volt a Balaton déli oldalán futó vasútvonalon, amely jelentőségteljesebb múltról tanúskodik, de ez ma már nem létezik. A parton a Gamászai strand őrzi nevét, de maga a településrész sem elhagyott teljesen, papíron 46 körüli lakója van, és 18 lakóházzal rendelkezik, ezek hosszúkás, egykori cselédlakások lehettek. Ottjárttunkkor mi nem találkoztunk senkivel, de látszott, hogy némelyik ház lakott.

Templomtorony az előtérben kukoricással, hátul majorsági épületek.
Gamászapusztai templomrom nyugat felől

Ma Gamásza Somogy megyében található, közel Fejér megyével közös megyehatárhoz, a megyerendezés előtt Veszprém megye része volt, szintén a megyehatárhoz közel, akkor a Veszprém-Somogy határhoz. És, ez azért érdekes, mert egykoron állt egy Gamászai csárda, amelyet a megyehatár pont kettészelt nagyivója gerendájának vonalában. Feltehetően a korban a szomszéd vármegyék rendfenntartó erői nem intézkedhettek a szomszéd vármegyében, így a leírások szerint a csárda kedvelt ivóhelye volt a környék betyárainak is. A csárda helyét mi nem kerestük, valahol a vasút környékén helyezkedett el, közelében 6 bronzkori urnasírt találtak.

Templomtorony kibújik a fák közül.
A toronysisak és a kereszt még megvan

Gamásza néveredete

Maga a település neve is érdekes hangzású. A közelben, Balatonlellétől délre található határrész, amelyet Gamásnak neveznek, egy Gamás nevű település, amelyet középkori iratok is említenek. Sőt, szó esik Gamásról például az 1055-ös Tihanyi alapítólevélben. A citált Kovács Éva tanulmány szerint lehet kapcsolat, legalább etimológiai kapcsolat a közeli Gamás és Gamásza között, de ez nem alátámasztott. Felmerülhet a személynévi néveredet, de erre nincs bizonyíték. A gam- előtag görbülést jelentő szórész, akár ehhez is lehet köze. A tájnyelvi szó a "gamó" amúgy kampót jelent. Tolnában ismeretes egy Gamó nevű hely még, illetve az egykori Temes vármegyében is található Gamza helységnév.

Templomtorony maradványa.
A nyugati, feltehetően karzatra vivő egykori ajtónyílás.

Gamászai asszonyok

A faluról keresgélve sikerült belebotlani a Tolnai Világlapja hasábjain egy kis történetbe, tanmesébe, amely röviden arra az időre emlékezik vissza, amikor a nagy amerikai kivándorlások történtek. Gamászának a bő esztendők után szűk esztendők jutottak, a férfiak felkerekedtek szerencsét próbálni Amerikába. Közben az otthonmaradott asszonyok próbálták megmutatni, hogy mire képesek. Serényen művelték a földeket, összefogtak. Együtt értékesítették a termékeiket, és újra jólétbe fordították a falut. Ezt megírták az Amerikában lévő férfiaknak, akik hazatértek, és maguk is elcsodálkoztak, illetve felrótták maguknak azt, hogy akár ezt ők is megtehették volna. A cikk közöl egy rövid dalocskát is a Gamászai asszonyokról:

"Gamászai menyecskék.
Hejh, híresek azok még; 
Míg az uruk odajár,
Kivirul a nagy határ.

Gamászai menyecskék,
Hejh, híresek azok még;
Hogy az uruk hazatér: 
Kész a leves, hát egyél!
Gamászai menyecskék."

Fa ablakszárny a templomtorony alsó szintjén.
Egy leszakadt ablakszárny, amely nem biztosít további kilátást.

Gamászai templomrom

No de, blogunk főprofilját ugye a Balaton környéki romok és azok történetei képezik, itt mégis kicsit bajban vagyunk. A romról gyakorlatilag semmilyen épkézláb, hiteles adatot nem találtunk, Gamászáról sem sokmindent. A fenti történetecske, amely 1931-es már említ templomot, sőt papot is Gamászán. Azt írja, hogy a templom melletti nagy hársfánál jöttek össze az asszonyok megbeszélni a tennivalókat. Napjainkban hársfa nincs, egy szilvafa fordult épp termőre a torony mellett ottjárttunkkor. A környéken, Somogyban jártunk más hasonló helyeken, például Sörnyepusztán, Béndekpusztán, Hosszúvíz-Cserfekvés környékén, esetükben a történet hasonló. Egy major, egy tanyaközpont a békeidőkben létesült vagy épp már létezett, de gazdaságilag fellendült. Létesült templom, iskola, bolt. Aztán a modernebb időkben, az 1900-as évek közepén nem kapott aszfaltos utat, nem kanyarodott be a busz, a mezőgazdasághoz már kevesebb munkavállaló is elég volt, és elnéptelenedett.

Törött tojáshéjak egy fészekben.
Ez fészek is megtapasztalta az elnéptelenedést

A templom tornya nem tűnik réginek. A falazások déli és nyugati irányba mutatnak nyomokat, tájolása nagyjából észak-déli lehetett, ami nem utal középkori előzményekre. A torony földszinti részén nyugat és dél felől található ajtónyílás, a délit téglával berakták. A nyomok alapján arra következtethetünk, hogy mindkét ajtó egy másik helyiségbe nyílt. A torony nyugati falán kb. egy emelet magasságban ajtónyílás látszik, talán a karzatra vezethetett fel. A toronysisak ép, a tornyon látható a kereszt. A tabi plébánia honlapján a következőket olvashatjuk: "Dr. Takács Lajos apát-plébános 1985-ben megvásárolta Gamásza puszta 40 kilógrammos harangját, és a településnek adományozta." Mégpedig a szintén somogyi Lullának.

Gamászai templomtorony maradványa.
Gamásza

A templom építését mi az 1800-as évek közepére, végére tennénk, de az 1900-as évek eleje sem teljesen elvethető, 1931-ben nagy valószínűséggel már állt. A turistautak.hu említi a település egykori temetőjét, a temetői kereszten egy 1899-es dátum olvasható (legközelebb mi is felkeressük), persze ez a dátum nem datálja a templomot. A harang eladásának története arra enged következtetni, hogy Gamásza elhagyása a 80-as években már előrehaladott állapotban lehetett. Természetesen minden Gamászával kpcsolatos további információra nyitottak vagyunk, írjatok fórumainkon bizalommal!


A Gamászapusztai templomrom a Google térképen



Források

Gamászáról a Hunmix.hu-n
Kovács Éva: Gamás birtok leírása a Tihanyi összeírásban
Tolnai Világlapja 1931. 19. szám
Draveczky Balázs-Sági Károly-Takáts Gyula: A Somogy Megyei Múzeumok Régészeti Adattára,  Somogy Megyei Muzeumok Igazgatósága Kaposvár 1964

A romok leírásakor felhasznált szakirodalmat mi is lehivatkozzuk, amennyiben saját munkádban a mi oldalunkat használod forrásként, kérünk, te is tegyél így! A blogon található fotók a blog szerzőinek saját munkái (az esetleges kivételeket jelöljük), ezek mások általi felhasználása szerzői jogokat sért! Ha bizonytalan vagy, esetleg kérdésed támad, kérünk keress minket Facebook oldalunkon! A Goole térkép ikonjai a Mapsmaker oldaláról származnak.

Szerkesztette: Kapui Ferenc
Képek: Márián Gábor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése