2009. október 23., péntek

Kövesdi templomrom (Aszófő)

A kövesdi templomrom története (Kapui Ferenc)


A kövesdi templomrom
Már 2009-ben, amikor először felkerestük ezt a romot, akkor is nagyon tetszett rendezett környezete, nyugodt környéke, a szép kilátás a Balatonra, a túlparti völgyhídra és a Tihanyi-félszigetre. Az Almás-forrás halkan csobogó vize és a belőle fejlődő, a Balatonba hömpölygő kis ér pedig tovább fokozta az idilli hangulatot. 

2012-ben vissza is tértünk pár újabb fotó erejéig, ezúttal napnyugta környékén, így pár újabb fotóval tudjuk színesíteni a leírást. Hasonló élményekről számolhatunk be, mint első alkalommal, szerencsére a rom és környezete sem szenvedett el állagromlást. Csak ajánlani tudjuk akár a puszta kíváncsiskodóknak, akár azoknak, akik egy kiadós pikniket szeretnének a történelmi falak és a gyönyörű táj ölelésében elkölteni, ehhez néhány pad nyújt segítséget.

A feltárt kőfaragványok alapján 1260-1270 körül épült román stílusú templom a tihanyi apátsághoz tartozott. Kövesd első hiteles említése 1211-ből való, de egy hamisan 1093-ra datált tihanyi összeírásban is szerepel. Magáról a templomáról viszont nem maradt fenn hiteles okirat. Először 1874-ben ismertette Rómer Flóris, aki megannyi Balaton-felvidéken található épített örökségről írt. Valószínű, hogy az épületnek római elődje is lehetett, mert római oltárkövet, valamint cserépmaradványokat találtak a templom szentélye előtti térben. Egy ilyen oltárkő ma is látható az épület közelében.

Egyhajós, keletelt, egyenes szentélyzáródású templom. Bejárati része fölött a romanikára jellemző formák jól láthatóak: a lóherére emlékeztető ívsor maradványa illetve egy körablak. A lóheresor rokonságot mutat a jáki apátság templomának díszítésével. A nyugati homlokzaton az egykori kapuzat lenyomata jól kivehető. A hajó nyugati végében, a bejárat fölött két oszlopon álló boltozott kegyúri karzat állt, ennek nyomai jól látszanak. Valószínűsíthető, hogy tornya is volt a templomnak e fölött. A szentély mellett az északi oldalra sekrestye is épült, alapfalai ennek is megtalálhatóak. A szentélyben és a sekrestyében falazott oltár alapjai fedezhetők fel. XV. századi pasztofóriuma (szentségtartó-fülkéje) a tihanyi múzeum birtokában van. A templomot ovális körítőfal vette körül, feltehetően temetővel, a fal nyomvonala enyhén kiemelkedik a talajszintből.

A templom és a település lakóinak pusztulását a török okozta 1552-ben. Bár a Balaton korábbi, magasabb vízállása feltehetően nagyobb védelmet nyújthatott a falunak, sajnos lakóit utolérte a végzetük. A Gyulaffyak folyamatos támadásai miatt a veszprémi pasa feldühödött, és a tóparti településeken igyekezett megtorolni sérelmeit. Kövesd lakói egy ilyen bosszúhadjárat során a templomban kerestek menedéket, de a török a templomra támadt, megágyúzta, majd felgyújtotta. Kövesd ezt követően nem települt újra. 

A templomrom feltárása és részleges helyreállítása 1958-ban történt meg.

Fényképek a kövesdi templomromról 2009 (Márián Gábor)

A rom az útról

Oldalsó nézet, jobbra a szentély falai

A kegyúri karzat alatti boltívek

Balra a sekrestye, jobbra az apszis

Háttérben a karzatot tartó oszlopok

Nyugati homlokzat a bejárattal
A hajdani kapuzat lenyomata

Kör alakú ablak
A lóherére emlékeztető minta

A rom szemből

A templom oldalról

A forrás és jobbra az oltárkő

Az almás forrás

A vidáman szaladó vízfolyás

A római kő
A túlpart a Kőröshegyi völgyhíddal

A tihanyi apátság a távolban
Fényképek a kövesdi templomromról 2012 (Kivételesen Kapui Ferenc)

A rom az út felől

A naplemente hangulatában fürödve

A szentély

A szentély, balra a sekrestye

A nyugati oldal belülről

A karzat alatti boltívek és az egyik tartóoszlop alapja

A sekrestye

Az oltárkő, balra a sekrestye

Fény és árnyék

A túlpart és balra a Tihanyi-félsziget
Lassan a Hold az úr

A kövesdi templomrom megközelítése térképpel

A kövesdi rom a Balaton északi partján, Veszprém megyében, a Tihanyi-félsziget szomszédságában található. Aszófő településen Keszthely felől Tihany felé haladva a 71-es úton a vasúti átkelő utáni útra letérünk, és a zöld rom jelzést követjük egyenesen a Romkápolna utcán, majd az egyenesen tovakígyózó földúton. A Balatonnal partvonalával párhuzamosan haladunk kb. 500 métert. A templom egy szépen megtisztított fás-bokros ligetecskében található.
  

Kövesdi templomrom (Aszófő) nagyobb térképen való megjelenítése


Felhasznált irodalom:

Koppány Tibor: A Balaton-felvidék románkori templomai
A kövesdi templomromról Aszőfő oldalán

A romok leírásakor felhasznált szakirodalmat mi is lehivatkozzuk, amennyiben saját munkádban a mi oldalunkat használod forrásként, kérünk te is tegyél így! A blogon található fotók a blog szerzőinek saját munkái (az esetleges kivételeket jelöljük), ezek mások általi felhasználása szerzői jogokat sért! Ha bizonytalan vagy, esetleg kérdésed támad, kérünk keress minket Facebook oldalunkon!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése