2009/10/23

Kövesdi templomrom (Aszófő)

A kövesdi templomrom története (Kapui Ferenc)


Már 2009-ben, amikor először felkerestük ezt a romot, akkor is nagyon tetszett rendezett környezete, nyugodt környéke, a szép kilátás a Balatonra, a túlparti völgyhídra és a Tihanyi-félszigetre. Az Almás-forrás halkan csobogó vize és a belőle fejlődő, a Balatonba hömpölygő kis ér pedig tovább fokozta az idilli hangulatot.

A kövesdi templomrom nyugati homlpkzata az egykori román stílusú bejárattal ligetes környezetben.

A kövesdi templomrom


2012-ben vissza is tértünk pár újabb fotó erejéig, ezúttal napnyugta környékén, így néhány újabb képpel tudjuk színesíteni a leírást. Hasonló élményekről számolhatunk be, mint első alkalommal, szerencsére a rom és környezete sem szenvedett el állagromlást. Csak ajánlani tudjuk akár a puszta kíváncsiskodóknak, akár azoknak, akik egy kiadós pikniket szeretnének a történelmi falak és a gyönyörű táj ölelésében elkölteni, ehhez néhány pad nyújt segítséget.


A feltárt kőfaragványok alapján 1260-1270 körül épült román stílusú templom a tihanyi apátsághoz tartozott. Kövesd első hiteles említése 1211-ből való, de egy hamisan 1093-ra datált tihanyi összeírásban is szerepel. Magáról a templomáról viszont nem maradt fenn hiteles okirat. Először 1874-ben ismertette Rómer Flóris, aki megannyi Balaton-felvidéken található épített örökségről írt. Ő említette, hogy a nyugati homlokzaton az eső által jelentősen megrongált Szent Kristóf ábrázolás volt látható, sajnos ez mára eltűnt, akárcsak Ecséren. Valószínű, hogy az épületnek római elődje is lehetett, mert római oltárkövet, valamint cserépmaradványokat találtak a templom szentélye előtti térben. Egy ilyen oltárkő ma is látható az épület közelében.

Az Aszófői templomrom szerkezete


Egyhajós, keletelt, egyenes szentélyzáródású templom. Bejárati része fölött a romanikára jellemző formák jól láthatóak: a lóherére emlékeztető ívsor maradványa illetve egy körablak. A lóheresor rokonságot mutat a lébényi apátság templomának díszítésével. A nyugati homlokzaton az egykori kapuzat lenyomata jól kivehető. A hajó nyugati végében, a bejárat fölött két oszlopon álló boltozott kegyúri karzat állt, ennek nyomai jól látszanak. Valószínűsíthető, hogy tornya is volt a templomnak e fölött. A szentély mellett az északi oldalra sekrestye is épült, alapfalai ennek is megtalálhatóak. A szentélyben és a sekrestyében falazott oltár alapjai fedezhetők fel. XV. századi pasztofóriuma (szentségtartó-fülkéje) a tihanyi múzeum birtokában van. A templomot ovális körítőfal vette körül, feltehetően temetővel, a fal nyomvonala enyhén kiemelkedik a talajszintből.

A templom és a település lakóinak pusztulását a török okozta 1552-ben. Bár a Balaton korábbi, magasabb vízállása feltehetően nagyobb védelmet nyújthatott a falunak, sajnos lakóit utolérte a végzetük. A Gyulaffyak folyamatos támadásai miatt a veszprémi pasa feldühödött, és a tóparti településeken igyekezett megtorolni sérelmeit. Kövesd lakói egy ilyen bosszúhadjárat során a templomban kerestek menedéket, de a török a templomra támadt, megágyúzta, majd felgyújtotta. Kövesd ezt követően nem települt újra. 

A templomrom feltárása és részleges helyreállítása 1958-ban történt meg.

További romtemplomokért kövessétek Instagram csatornánkat!


Fényképek a kövesdi templomromról 2009 (Márián Gábor)


A rom az útról

Oldalsó nézet, jobbra a szentély falai

A kegyúri karzat alatti boltívek

Balra a sekrestye, jobbra az apszis

Háttérben a karzatot tartó oszlopok

Nyugati homlokzat a bejárattal
A hajdani kapuzat lenyomata

Kör alakú ablak
A lóherére emlékeztető minta

A rom szemből

A templom oldalról

A forrás és jobbra az oltárkő

Az almás forrás


A vidáman szaladó vízfolyás

A római kő
A túlpart a Kőröshegyi völgyhíddal

A tihanyi apátság a távolban

Fényképek a kövesdi templomromról 2012 (Kivételesen Kapui Ferenc)


A rom az út felől

A naplemente hangulatában fürödve

A szentély

A szentély, balra a sekrestye

A nyugati oldal belülről

A karzat alatti boltívek és az egyik tartóoszlop alapja

A sekrestye

Az oltárkő, balra a sekrestye

Fény és árnyék

A túlpart és balra a Tihanyi-félsziget
Lassan a Hold az úr

A kövesdi templomrom megközelítése Google térképpel

A kövesdi rom a Balaton északi partján, Veszprém megyében, a Tihanyi-félsziget szomszédságában található. Aszófő településen Keszthely felől Tihany felé haladva a 71-es úton a vasúti átkelő utáni útra letérünk, és a zöld rom jelzést követjük egyenesen a Romkápolna utcán, majd az egyenesen tovakígyózó földúton. A Balatonnal partvonalával párhuzamosan haladunk kb. 500 métert. A templom egy szépen megtisztított fás-bokros ligetecskében található.
  

Kövesdi templomrom (Aszófő) nagyobb térképen való megjelenítése


Felhasznált irodalom


Koppány Tibor: A Balaton-felvidék románkori templomai
A kövesdi templomromról Aszőfő oldalán
Rómer Flóris: Régi falképek Magyarországon

A romok leírásakor felhasznált szakirodalmat mi is lehivatkozzuk, amennyiben saját munkádban a mi oldalunkat használod forrásként, kérünk te is tegyél így! A blogon található fotók a blog szerzőinek saját munkái (az esetleges kivételeket jelöljük), ezek mások általi felhasználása szerzői jogokat sért! Ha bizonytalan vagy, esetleg kérdésed támad, kérünk keress minket Facebook oldalunkon!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése