2011. június 6., hétfő

Ecséri templomrom (Révfülöp)

Az ecséri templomrom története ( )

Révfülöp két templomrommal rendelkezik, a Fülöpi romról korábban már tettünk említést, ebben a bejegyzésben a másik, talán még látványosabb romról lesz szó, az ecséri templomromról.
Az impozáns maradványok


Az ecséri templomrom egy a XII-XIII. században épült falusi templom maradványa. A templom feltehetően egy korábbi épület alapjaira épült, az építőkövek között mai is láthatók a római kort idéző kőmaradványok. Egy, feltehetően amúgy hamisított oklevél szerint 1082-ben már falu állt ezen a helyen, így előfordulhat, hogy egy temlom már akkor is állt itt. Ecsér papjáról 1333-ban, egyházáról 1353-ban keltezett oklevelek tettek először hiteles említést.

Urasági templom lehetett, hiszen háromhajós épület volt, s a környék templomaitól eltérően íves szentélyzáródású. Ez nem követi a Balaton-felvidék középkori templomaira jellemző négyszögletes szentélykialakítását. A szentély a hajónál magasabbra épült, lépcsője előtt pedig megtalálták a kegyúri család tagjainak sírjait. Az impozáns, eredetileg is háromajtós, íves, keletelt szentélyű templom déli oldalán előcsarnok állt, az északkeleti oldalon sekrestye és csontkamra (ossarium). Az ásatások során egy hatalmas keresztelőmedence, valamint több, gyönyörűen faragott kő is előkerült.

A templomot Szent Kristófnak, a hajósok védőszentjének szentelték. Az őt ábrázoló freskó nyomai még látszanak, de a formák már nem kivehetőek sajnos. Az épületet 1430-ban gótikus stílusban átalakították. Ebből a korból maradt fönn a belső háromíves fal, mely valószínűleg a tetőt hordta, az urasági karzat és lépcsője, valamint a támpillérek. Toronnyal is rendelkezett a hajó nyugati részén, mely mára csak alapfalaiban maradt meg. A templom köré hajdanában temetkeztek, a sírkertet lezáró kőkerítést derékmagasságig rekonstruálták. A rom közelében előkerültek a falu néhány lakóépületének alapkövei is, ezek részben láthatóak.

A települést a 16. században a törökök feldúlták, felégették, lakóit elhurcolták. Az elnéptelenedett falu magára hagyott temploma pusztulni kezdett, a romok egy részét a környékbeli emberek széthordták.
1962-ben Sz. Czeglédi Ilona régész irányításával feltárták az egykori falut és templomromját, majd a következő évben az utóbbit, Koppány Tibor tervei alapján az Országos Műemléki Felügyelőség konzerváltatta. Újabb felújítására a milleneumi program keretében 1999-2000-ben került sor.
A templomrom ma szabadon látogatható.

Fényképek az ecséri templomromról ( )

Az ecséri templomrom

Templom és a kerítőfal maradványai

A környező épületek alapjai

Ecséri rom az apszis felől
Támpillérek
Az egykori torony errefelé állt
Ecsér romjai
Falmaradványok
A templom belső tere
Fel az égbe
Falmaradvány
Ezen a külső falon volt látható Szent Kristóf
A romanika ablaka
Mellékoltár oldalról
Boltív
Talán római kori maradvány
Falmaradvány
Megmaradt boltívek
Falmaradványok
Ecséri falak
A teljes ecséri rom
Az ecséri templomrom megközelítése

Ecsér falu nyomai A Balaton északi partján, Veszprém megyében, Révfülöptől kicsit nyugatra találhatóak. Révfülöp felől a 71-es főúton a faluból kifelé elhagyjuk a bal oldalon lévő benzinkutat, majd az első aszfaltozott úton (Rétsarki dűlő) jobbra fordulunk. Itt egyenesen haladunk kb. 450 métert, majd a házak előtt balra fordulunk egy földútra, amelyről már jól látszik a pár száz méterre lévő rom.


Révfülöp Ecséri templomrom nagyobb térképen való megjelenítése

Felhasznált irodalom

Góliátka oldala
Wiki útikönyvem
Balcsinet
Varak3d.hu
Balatoniwiw.hu
Kozák Károly: Kereszt alakú nyílások Árpád-kori templomainkon

A romok leírásakor felhasznált szakirodalmat mi is lehivatkozzuk, amennyiben saját munkádban a mi oldalunkat használod forrásként, kérünk te is tegyél így! A blogon található fotók a blog szerzőinek saját munkái (az esetleges kivételeket jelöljük), ezek mások általi felhasználása szerzői jogokat sért! Ha bizonytalan vagy, esetleg kérdésed támad, kérünk keress minket Facebook oldalunkon!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése