2023/10/31

Badacsonytomaji izraelita temető

Rejtőzködő zsidó temető Badacsonytomajon

A romok mellett előszeretettel keresünk fel régi temetőket is a Balaton környékén. Jóval többnél jártunk, mint amennyit a blogon dokumentáltunk eddig, és ez nem csak a temetőkre, de a romokra is áll. A Google térképét böngészve 2023-ban figyeltem fel a „Badacsonytomaji zsidó temető” feliratra, amely nem kis meglepettséget okozott számomra, ugyanis korábban sosem hallottam róla. A dolgot még érdekesebbé tette, hogy a 90-es évek végének és a 2000-es évek elejének nyarain meglehetősen sokat tartózkodtam anyai nagyszüleim egykori nyaralójában, amely mindössze 500 méterre feküdt a temetőtől légvonalban. Nem is kellett több hozzá, 2023 nyarán felkerekedtünk, és meglátogattuk a térképen jelzett helyet.

Álló sírkő az akácosban
Badacsonytomaji izraelita temető


A térkép az egykori Eszterházy Csángó-pince melletti úton vezetett be minket. Amikor vonalba értünk, a földút mellett leparkoltuk a kocsit, és kisebb akadályba ütköztünk. Az út mellett egy mélyebb, gyomos árok húzódik, amelyen át kell vágni, mire az ember kis bolyongással a dűlőn egy akácosban találja magát. Nyáron elég sok a csalán, és bőséges az aljnövényzet, de kis keresgélés után néhány álló és néhány ledőlt sír nyomaira bukkanhatunk. Akadnak héber és magyar feliratos sírok is. Néhányon ki tudtuk olvasni az évszámot, az egyik sír egy 1887-es temetkezés mementója. Több elhagyott és több kitisztított Balaton-felvidéki temetőnél jártunk, de talán ez tűnt a legelhagyatottabbnak az összes közül. Mi kb. 7-8 sírkő maradványát tudtuk beazonosítani. Ezek közül 4 állt.

Héber-magyar feliratú sírkő 1910-ből

Egy héber feliratú sír


Forráskutatásnál rátaláltunk Oberlander Báruch írására, amely röviden megemlékezik a temetőről. Más, érdemi és bőséges forrást nem nagyon leltünk fel. Badacsonytomajban van a MAZSÖK szervezet üdülője. A Lauder iskola növendékei megtisztították 2019-ben a sírok környékét, ők megtalálták Oberlander Chánáé (1842–1888) jó állapotban lévő sírját, mi sajnos nem, lehet, hogy ottjártunkkor eltakarta már az aljnövényzet.

Egy 1887-es temetkezés mementója

Több sírkövet még ennél is jobban benőtt a növényzet


Badacsonytomaj zsidóságáról nem sok adatot találtunk. Az bizonyos, hogy voltak befolyásos zsidó emberek, akik Badacsonytomajhoz kapcsolhatóak. Például Freund Ferenc, aki a badacsonyi bazaltbánya tulajdonosa volt a 20. század elején. A településen nem élt nagy diaszpóra, 1910-ből 56 főnyi a létszám, 1941-ben már csupán 9. Feltételezhetjük, hogy a temető sem volt nagy.


Egy mára teljesen lekopott feliratú sírkő


Aki nem riad meg a kicsit kalandosabb megközelítéstől, annak ajánljuk a badacsonytomaji izraelita temető meglátogatását.

Cikk: Kapui Ferenc
Fotók: Márián Gábor


A Badacsonyi zsidó temető a Google térképen



Források


A romok leírásakor felhasznált szakirodalmat mi is lehivatkozzuk, amennyiben saját munkádban a mi oldalunkat használod forrásként, kérünk, te is tegyél így! A blogon található fotók a blog szerzőinek saját munkái (az esetleges kivételeket jelöljük), ezek mások általi felhasználása szerzői jogokat sért! Ha bizonytalan vagy, esetleg kérdésed támad, kérünk keress minket Facebook oldalunkon! A Goole térkép ikonjai a Mapsmaker oldaláról származnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése