2015. március 31., kedd

Kerekikáli templomrom (Mindszentkálla)

Leírás a kerekikáli templomromról (Kapui Ferenc)

Kerekikáli templomrom
Nem sok nevezetes rom maradt a Káli-medencében, amelyet még nem mutattunk be, de az egyiket rögtön pótoljuk is, és ez nem más, mint a Kerekikál, vagy ha úgy tetszik Kereki falu templomának romja.

Kereki első okleveles említése 1292-ben (egy másik forrás szerint 1296-ban) Kerekykaal írásmóddal történik, temploma 13. századi építésű. Nevének egyik tagja, a Kál, minden bizonnyal a Kál nemzetségtől eredeztethető. A Kereki vagy a középkorban erdő jelentéssel is bíró kerek szavunkból ered, vagy egyszerűen csak a kerek kis vulkáni kúpot írja le, amelyen a falucska állt. A területet feltehetően Szent István vette királyi/királynéi birtokba, azaz vissza a Káloktól, mivel azok az Istvánnal szemben álló Koppányt támogatták vélhetően. Ezt követően a területen királyi jobbágyak éltek. 1296-ban adományozza az uralkodó Kerekikált a veszprémi püspökségnek, lakói ekkor egyházi nemesek, akiknek a terület katonai védelme a fő feladatuk. A püspökség összeírása szerint a település papja 1333-ban Balázs. Az épület pusztulását, mint a környék oly sok romjáét is, a törökdúlás okozta 1548-ban. A falut és a templomot is felégették. Kerekikál lakossága visszatelepül a vész elmúltával, de 1595-től ismét lakatlan. Az 1900-as évek elejétől vincellérházként kezdik használni a kicsiny templomépület maradványait, de a II. világháborútól ismét elhagyott. Hasonló pcivil funkciót látott el a Csobáncon álló Csobáncszög templomának romja is. 1996-ban, a millecentenárium alkalmából emléktáblát kap, amely utal arra, hogy a Kál nemzetségnek ezen a dombon földvára állott a honfoglalás utáni időkben. Ennek ma jól látható nyomait mi nem találtuk.

A rom a Theodora Kékkő tanösvényének egyik állomása. 2010-ben történt fotózásunkkor elég
2010-es állapot
elhanyagolt állapotban találtuk, sűrű növényzettel benőve, de 2013-ban egészen jól megtisztított környezetet találtunk. Maga az épület egyhajós, keletelt, egyenes szentélyzáródású. Feltehetően déli kapuzattal rendelkezett. Nyugati oldalán kegyúri karzat lehetett, ennek nyomait mi nem láttuk, a pillérek alapjait befedi a törmelék. Az épület közepén lévő fal a présházi funkció emlékét őrzi valószínűleg. A 60-as években még szőlőföld is volt a környezetében, manapság már nincs. A rom ablakrésén kikukucskálva, vagy csak egyszerűen az épület mellől a Káli-medence és a környező falvak templomtornyai tárulnak szemünk elé. Érdemes felkeresni a romot, megközelítése nagyon egyszerű!


Fotók a kerekikáli templomromról (Márián Gábor)

A nyugati fal

Templombelső 2010-ből

A tanösvény információs táblája

Ez előtt a fal előtt állhatott a karzat

A kitisztított templombelső

Romocska a dombon 2012-ben

A keleti fal

A nyugati fal ablaka

Háttérben a Fekete-hegy

A déli fal, ahol a bejárat lehetett, teljesen leomolva

Lassú falbontás

Bio ornamentika

Az északi fal maradványa

Millecentenáriumi emléktábla

Valószínűleg nem eredeti ablakrés az apszison

Ablak a kék égre

Egy közeli templomtoronyra irigykedik a rom

A nyugati faldarab a "Kék kő" jelzéssel

A nyugati fal a legépebb

Falmaradványok

És a közeli környezet

Kereki falu temploma 2010

A kerekikáli templomrom

A rom kicsit távolabbról, jobbra és mögötte a Káli-medence

A kerekikáli templomrom megközelítése (Térkép)

A templomrom a Balatontól északra, Veszprém megyében, a Káli-medencében, Mindszentkálla közelében a Kereki-domb északi oldalán található. A térképmelléklet szerint a Gyulakeszit és Zánkát összekötő út mellett fekszik a domb. A műútról egy gyalogosan jól járható, pár 10 méteres ösvény nyílik a dombra a romhoz. 
A templomrom GPS koordinátái: 46.873620, 17.565832

Felhasználtirodalom

Békefi Remig: A Balaton környékének egyházai és várai a középkorban 146.
Koppány Tibor: A Balaton-Felvidék románkori templomai 99.
helyszíni információs táblák

A romok leírásakor felhasznált szakirodalmat mi is lehivatkozzuk, amennyiben saját munkádban a mi oldalunkat használod forrásként, kérünk, te is tegyél így! A blogon található fotók a blog szerzőinek saját munkái (az esetleges kivételeket jelöljük), ezek mások általi felhasználása szerzői jogokat sért! Ha bizonytalan vagy, esetleg kérdésed támad, kérünk keress minket Facebook oldalunkon!

1 megjegyzés:

  1. Ma 2020.08.29-én a templomromot teljesen be lepte az akác. Jó lenne kiírtani. Szívesen dolgoznék érte.

    VálaszTörlés