2009/10/28

Újlaki templomrom (Tihany)

Az újlaki templomrom története (Kapui Ferenc)


A XII-XIII. században épült az itt lévő Újlak révészfalu templomaként. Hasonló révészfalu emlékét őrzi Szigligeten az avasi templomrom. Így a középkori Újlak falu valószínűleg az átkelés védelmére iderendelt várnép lakóhelye lehetett. Többen, például Békefi Remig is Kistihnyként hivatkozik a romra, feltárói pedig Tihanyújlakként.

Újlaki templomrom szentélyének kőből rakott északi oldala, felül középen résablakkal. A falon elszáradt borostyán indái.

Az újlaki templomrom


1267-ben említi egy pápai bulla, aszerint a kápolnát Szent Margitnak szentelték. Guzsik Tamás kérdőjelesen ugyan, de Szent András apostolt említi a templom védőjeként, ahogy Dornyay is. Megjegyezzük, hogy vagy Antiokheiai Szent Margit, vagy Skóciai Szent Margit jöhet ekkor szóba, hiszen Árpád-házi Szent Margit ekkor még élt. 

A kis templom kora gótikus elemeket mutat, bár kialakítása, formája és mérete a romanikára emlékeztet. Egyhajós, szentélye egyenes záródású, keresztboltozatos volt, erre utalnak a ma is látható boltozat indítások. A hajó szélesebbre épült, mint a szentély, utóbbinak fala ma is áll. Érdekes, hogy a templom nem keletelt, hanem északi tájolású, ez ritka az ilyen korai és a környékbeli templomainknál. A szokásos keleteléstől eltérő tájolást amúgy az avasi, szintén révhelyi templomromnál tapasztalhatunk, ott a korábbi, római alapokra való ráépítkezés okozta. Dornyay Béla leírása alapján az 1930-as években a rom alatti területen földmunkákat végeztek, ahol kerültek elő római cserépedények, csonttárgyak, illetve üveggyöngyök. Az újlaki templom Bejárata a déli oldalról nyílt.

Római kori tárgyak Újlak közeléből (forrás: Az MTA Tihanyi Biológiai Kutatóintézetének évkönyve 1930)

Igazi kicsi falusi négyszög alaprajzú templomocska, mely gyönyörű helyre épült, mellőle a kilátás pazar a Balatonra. 1963-ban történt feltárás a romnál, illetve az OMF állagmegóvási munkálatokat hajtott végre, a feltárást Pamer Nóra vezette, az építész Ferenczy Károly volt.  A Turisták Lapja által közölt 1913-as képen még nem látszanak a hajófalak alapjai, illetve a szentély ablak alatti szakasza is romosabb, hiányosabb, ezeket a részeket a helyreállítás hozta mai állapotukra. Sajnos a rom környezete manapság nagyon elhanyagolt, az egykori templombelsőben nagy a gaz és a bozót. Viszont szép kilátás nyílik a Balatonra, a rom a Tihanyi-félsziget egyik kis pici, eldugott látnivalója a sok közül.

Újlaki templomrom 1913 (Turisták Lapjának felvétele)



Fényképek az újlaki templomromról (Márián Gábor)


A boltív indítások emlékei

A tejes rom a szentély falával és bozóttal

A szentély fala észak felől

Román stílusú ablaknyílás

A szentély a benne fejlődő növényzettel

A teljes rom

Háttérben a hotel

Kilátás a Balatonra a rom mellől

Földicseresznye a rom mellett

Egy közeli gejzírkúp

A gejzírkúp belseje

Feljárat a hotel felől

Az újlaki templomrom megközelítése Google térképpel


A rom a Balaton északi partján, Veszprém megyében, a Tihanyi-félszigeten fekszik. A Tihanyi-révtől a falu felé északra 100 m-rel balra található a Club Tihany Hotel sorompós portája. Itt ottjártunkkor szívesen útbaigazították az embert, meg lehet próbálni. A sorompón áthaladva  egészen a hotel sarkáig kell menni, a parkoló szélére. A parkoló délnyugati csücskénél van egy kerítés kapuval, (ahogy jövünk, ez a második kapu, az első az íjászoké) Ezen a kapun áthaladva a lépcsőn fel kell menni, és a rom ott lesz előttünk.


Újlaki templomrom (Tihany) nagyobb térképen való megjelenítése

Az észak felé vezető ösvényen továbbhaladva elérjük a gejzírmező déli részét.

A Tihanyi-félsziget további látnivalói


Apáti templomrom
Apáti templomrom régész szemmel
A tihanyi barátlakások
A Tihanyi-félsziget látnivalói I.
A Tihanyi-félsziget látnivalói II.
A tihanyi óvár


Felhasznált irodalom


Békefi Remig: A Balaton környékének középkori templomai és várai 
Turisták Lapja 1913. 
Az MTA Tihanyi Biológiai Kutatóintézetének évkönyve 1930 - Dornyay Béla - A Tihanyi-félsziget újabb régészeti leletei

A romok leírásakor felhasznált szakirodalmat mi is lehivatkozzuk, amennyiben saját munkádban a mi oldalunkat használod forrásként, kérünk te is tegyél így! A blogon található fotók a blog szerzőinek saját munkái (az esetleges kivételeket jelöljük), ezek mások általi felhasználása szerzői jogokat sért! Ha bizonytalan vagy, esetleg kérdésed támad, kérünk keress minket Facebook oldalunkon!

1 megjegyzés: