Google+ Balatoni romok: Tavaszi kirándulás a Balaton-felvidéken

2014. március 29., szombat

Tavaszi kirándulás a Balaton-felvidéken

Tihanyi apátság
A Balaton és környéke nem csak nyáron rejteget különleges szépségeket a látogatók számára, érdemes meglátogatni a vidéket más évszakokban is. Múlt szombatra szép, tavaszi időt jósoltak a meteorológusok, és 2013 ősze óta nem is jártunk a környéken, így úgy gondoltuk, hogy ellátogatunk a virágzó barack- és mandulafák földjére kiszabadulva a városból, és szívunk egy kis friss levegőt a szabadban, a napsütésben.

Tihanyi-félsziget

Nem bántuk meg, hogy meglátogattuk a Tihanyi-félszigetet és a Káli-medencét. Először Tihanyt vettük górcső alá. Elzarándokoltunk az apátsághoz, melynek ajándékboltjában egyébként a Magyarországon oly kevés helyen beszerezhető vörös sört is kapni, Tichon néven (véletlenül vettünk is pár üveggel). Körbebarangoltuk az apátság környékét, megmásztuk a rendbe hozott Kálvária-dombot, és természetesen fotóztunk is. Most elsősorban nem a romvadászat volt a cél, hanem a tél utáni kiszabadulás, kirándulás a megújuló természetben, de azért pár templomrom így is lencsevégre akadt. Az apáti romnál épp egy birkanyáj legelészett, szuper látványt nyújtott. Íme a tihanyi fotók, alattuk még bemutatjuk a Káli-medencében készülteket is.

Az apátság

Tihanyi Kis Kálvária

Kálvária-domb a Kis Kálváriától

Tihanyi hangulat

Apátság a Kálvária-dombról

Tihanyi szobor

A Belső-tó

Remek kilátás Füred felé

Kálvária Tihanyban

Tihanyi apátság

Tihanyi panoráma

Az apátság ismét

Tihanyi hangulat

Tihanyi levendula bolt

Tihany

Barátok a parkban

Bencések és a kikelet
Apáti templomrom

Apáti templomrom és egy birkanyáj

Káli-medence

Tanúhegy és barackvirág
Utunkat a Káli-medencében folytattuk. Ellátogattunk ismételten a velétei palotaromhoz és a töttöskáli templomromhoz, amelyekről korábban már írtunk. Utóbbi előtt egy szép kis mandulás borult épp virágba, nagyon hangulatos látványt nyújtva. Az Öreg-hegyen lencsevégre kaptuk egy régi, feltehetően présház maradványait. Meglátogattuk a szentbékkállai kőtengert is, ahol épp fekete kökörcsinek nyíltak. Vigyázzunk rájuk, ne szedjük le őket véletlenül sem, védettek, és legszebbek az élőhelyükön! A kövekbe természetes úton vájódott madáritatók a korábbi, tavaszi esőknek köszönhetően megteltek vízzel, nevükhöz méltóan. A túrát végül a Kornyi-tónál zártuk, ahol a szintén védett tavaszi héricsek köszöntötték sárga szirmaikkal a jó időt. Akinek van kedve, használja ki a tavaszi napsütést, biztosan nem csalódik a környéken.

Káli-medence

Régi présház maradványai az Öreg-hegyen

Idős ház, idős fa
Töttöskáli rom

Mandulavirág és templomrom

Virágzó mandulás a rom alatt

Szentbékkálla templomtornya
Velétei rom

Palotarom

Velétei palotarom

Borostyán a falakon

Velétei kilátások
Pince maradványa a velétei rom közelében
Fekete kökörcsin a kőtengernél

Fekete kökörcsin

Icipici pókocska a napsütésben

Madáritató a kőtengernél

Szentbékkállai madáritató

Kökörcsin a naplementében

Szélborzolta tavaszi héricsek

Tavaszi hérics a Kornyi-tó környékén
Térkép

Térkép a tavaszi kirándulásunk helyszíneiről, hogy egyszerűbben megtalálja mindenki a szép helyeket, amerre jártunk.Kapui Ferenc írása, Márián Gábor fotói

A romok leírásakor felhasznált szakirodalmat mi is lehivatkozzuk, amennyiben saját munkádban a mi oldalunkat használod forrásként, kérünk te is tegyél így! A blogon található fotók a blog szerzőinek saját munkái (az esetleges kivételeket jelöljük), ezek mások általi felhasználása szerzői jogokat sért! Ha bizonytalan vagy, esetleg kérdésed támad, kérünk keress minket Facebook oldalunkon!

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése