2021/01/05

A Balaton északi partjának izgalmas kilátói

Az északi part megunhatatlan kilátói

Szöveg: Kapui Ferenc, fényképek: Márián Gábor

Megannyi dolog miatt szeretjük a Balatont és környékét, de rajongásunk egyik legfontosabb tárgya a látvány, amelyet nyújt. Rengeteg helyről nyílik fantasztikus panoráma a tóra és partvidékére. Ebben a bejegyzésben most az északi part jónéhány kilátóját vettük sorra. A legizgalmasabb az, hogy a kilátók látogatása addiktív, nincs az az érzés, hogy ha egyet láttál, láttad mindet, hiszen minden pontból egy kicsit más arcát mutatja a táj. A cikk nem sorakoztat fel minden egyes kilátót, és jelen esetben csak az épített kilátókról beszélünk, egyéb, dedikált építmény nélküli kilátópontokat itt most nem sorolunk fel, az legyen majd egy későbbi cikk témája! Kezdjük kilátólátogatásainkat nyugat felől!

Pad-kövi vagy Padkűi, esetleg Padkövi kilátó

Mi 2014-ben jártunk a környéken egy büdöskúti túra alkalmával, ekkor néztük meg a környéken lévő kutyatemetőt illetve az egykori vállusi pálos kolostorrom helyét. Az akkor kihelyezett tábla tanúsága szerint a kilátót 2002-ben újíttatták fel, akkoriban ez egy magasabbra nőtt magaslesre emlékeztett leginkább. Tudomásunk szerint a későbbiekben egy sokkal magasabb kilátó létesült az akkori helyén vagy környékén, legalábbis az interneten fellelhető képek tanúsága szerint. A kilátó egy 405 méteres dolomit magaslaton áll, dél felé látszik a Balaton és a Somogyi dombság. Az ide vezető túra közben találkoztunk egy gyászcincérrel (Morimus funereus) és egy nagy gyöngyházlepkével (Argynnis paphia). A kilátót mi Vállus felől közelítettük meg, de el lehet ide jutni Balatongyörök irányából is. Előbbi utat ismerjük, az kb. 5-6 km-es, és akadnak benne emelkedős szakaszok, de egy remek séta.

Kilátás a Balaton felé

A régi Pad-kői kilátó szerkezete

Panoráma a Pad-kőről

Gyászcincér impozáns csápokkal

Nagy gyöngyházlepke


Szigligeti Óvár rom és kilátó

A település leginkább talán váráról híres, igaz akad itt más látnivaló is, mint például az avasi templomrom maradványai. Kevesebben tudják, hogy a jól ismert fellegvár mellett találhatunk még egy romot Szigligeten, mi több, egy kilátó is áll a helyen, jobban mondva falmaradványai felett. Nem csak a kilátás, de a 182 méter magas bazalt domb neve is szép, úgy hívják, a Királyné szoknyája. Az óvár keletkezésével kapcsolatosan két álláspont is tartja magát, az egyik szerint a szigligeti vár elővára lehetett, ellenőrizve a balatoni átkelést ezen a szakaszon. A másik szerint a török korban a "sajkások" szálláshelye. Mindkét elmélet egyfajta vizi funkciót ad számára. Legkorábban egy 1566-os térképről ismerjük. A kilátó 2013 után létesült. Megközelítése könnyű, a kilátó közelében kis parkolóhely is várja az érdeklődőket, csak az utolsó néhány méteren kell felkaptatni a dombra. Az építmény közelében néhány egyszerűbb természettudománnyal kapcsolatos játék is várja a legfiatalabbakat, persze az élővilág "élőben" is mutatja magát, nekünk egy csuszkát (Sitta Europaea) sikerült lencsevégre kapni.

Kápolna, háttérben a Badacsony

Naplemente a Királyné szoknyájától

A szigligeti óvár falmaradványai

Panoráma Badacsonnyal és a távolban Fonyóddal

Egy pózoló csuszka


Badacsony, Kisfaludy-kilátó

A Badacsonyt sokakanak nem kell bemutatni, talán az egyik legismertebb tanúhegy, jellegzetes, koporsószerű alakjával, megannyi látnivalójával, természeti szépségével. A hegy uszkve 437 m magas, tetején már az 1960-as években is állt egy kilátó. Ezt lebontották, és 2012-ben újat építettek helyette. Nevét Kisfaludy Sándor költőről kapta, akinek lejjebb présházát is meglátogathatjuk, illetve szerelméről, Szegedi Rózáról nevezett Rózsa-kövön is üldögélhetünk, ahogyan állítólag a híres páros is tette. A hagyomány úgy tartja, hogy a Balatonnak háttal ülve kell a kövön megfogni párunk kezét, és akkor a szerelem tartós lesz. Aki nem hiszi, próbálja ki, de jó összekovácsoló erő lehet a séta a kisadós emelkedőkkel megspékelt úton. A Kisfaludy-ház felett lévő fizetőparkolótól csak kb. 2,5 km, a mólónál lévő fizetőparkolótól kb. 4 km-es az út.

Kilátás Badacsonyörs felé

Csodálatos kilátás

Csobánc, Gulács, Tóti

Balra a Szent György-hegy, jobbra a Csobánc és a Gulács

Panorámakép a Badacsonyról

Ködtenger a Balaton felett


Badacsonyörs, Folly Arborétum

A Kisörsi-hegyen fekvő Folly Arborétumot dr. Folly Gyula alapította az 1900-as évek elején. Jelentős nyitvatermő gyűjteménye, amely kb. 150 fenyőféléből áll. Az arborétum honlapján friss infók találhatók a látogatással, nyitvatartással kapcsolatosan. Az arborétum kapuja előttig el lehet jutni a parkolóba, onnan pedig belépés után lehet egy nagy, de barátságosan megterhelő sétát tenni a domboldal növénygyűjteményében. A tetőn pedig fantasztikus panoráma nyílik a kilátóból az Örsi-hegyre és a Balatonra.

Formabontó kilátó a Folly Arborétumban

Panoráma Badacsony felé


Köveskál, Eötvös Károly-kilátó

Bár Füred annyira nincs messze, a kilátót nem Eötvös Csöpiről, hanem Eötvös Károly író/politikusról nevezték el. A kilátó a Káli-medencére néző Fekete-hegyen található. Túránkat mi a töttöskáli templomromtól kezdtük, ahonnan kb. egy 3 km-es sétával érhető el a kilátó. Ez a panorámapont is régi motoros, a mai épület elődjét 1950-ben húzták fel bazaltból, majd ezt egy újabb, 1978-as építésű vörösfenyő kilátó váltotta. De a Fekete-hegy rejteget más érdekességet is. A bazaltplatón kis, "hegyi" tavacskák jöttek létre, amelyek nagyobb szárazság idején akár ki is száradhatnak, de esősebb időben önálló víztükrük látható. Ilyen például a Bonta-tó, amely ottjárttunkkor már sűrű növényzet mögé rejtette felszínét. Fotónkból azért sejthető, hogy ez egy igazi vizes élőhely, és nem egy sziklarét.

Kilátás a tanúhegyekre

A Balaton

Bonta-tó a Fekete-hegyen

Panorámakép a Fekete-hegyről

Tanúhegyek a Fekete-hegyről


Mencshely, Halom-hegy, Kossuth-kilátó

A sok fantasztikus panorámával kecsegtető hely közül nehéz kedvencet választani, de a Halom-hegy kilátója biztosan az egyik ezek közül. Megközelítése nem nehéz, jó darabon akár autóval is ellátogathatunk ide, csak az utolsó pár száz méteren kell gyalog felkapaszkodni, a sportosabbak persze egy hosszabb gyalogtúrára is vállalkozhatnak akár Mencshelyről, akár Dörgicséről. Előbbitől 2,7 km, az alsódörgicsei templomromtól, amely látszik is a kilátóból kb. 3 km-es a túraszakasz. A csodálatos látvány mellett két érdekesség is akad a kilátó környezetében. Az egyik egy geofal, amely megmutatja, hogy a környék egyes tanúhegyei hány millió éve keletkeztek. A másik pedig egy bazaltból kirakott hatalmas Balaton, amelynek partján bazalttömbök mutatják a tanúhegyek pozícióját. 

Panoráma a Halom-hegyről

Tanúhegyek a távolban

Az egyik dörgicsei templom tornya, tőle jobbra az alsódörgicsei templomrom tornya

"Geofal" a hegyek "születési idejével"

Panoráma a halomhegyről

Bazalt Balaton a kilátó tövében


Kab-hegy, Kinizsi Pál-kilátó

Nagyvázsony környékén nem csak a vár, de a Kab-hegy kilátója is Kinizsi Pál nevét viseli. A Déli-Bakony legmagasabb, 599 m magas csúcsán áll egy hatalmas TV-torony, ahonnan biztosan pazar lehet a körpanoráma, azért a közelébe épített kilátóból sem rossz. Előbbi sajnos nem látogatható, de ad egy furcsa, szinte időutazásos atmoszférát a környéknek, az egész építménynek és a közelében álló kiszolgáló épületeknek erős 70-es - 80-as feelingje van. A TV-torony parkolójáig fel lehet jönni kocsival, onnan egy könnyed, kb. 500 méteres sétával elérhető a kilátó.

Kilátás a Déli-Bakony tetejéről

Panoráma a Kab-hegyről

TV-torony a Kab-hegyen


Tihany, Őrtorony-kilátó

A 216 m magas Apáti-hegy csodapontja az Őrtorony-kilátó. Neve feltehetően az egykori római jelenlétnek, egy népi emlékezet által őrzött, rómainak vélt őrtoronynak állít emléket.  Tihanyról és látnivalóiról sokszor és sokat írtunk, két összefoglaló bejegyzést be is linkeltünk, de a pár éve megnyitott kilátóról csak annyit mondhatunk, innen "minden is" látszik, a kilátó kategória Chuck Norris-díjasa ez a torony. Nyugat felől a Badacsony teteje engedi sejtetni magát az Örsi-hegy lankái mögül, a part mentén svenkelünk a Sajkodi-öbölig, szemünk már a félszigeten elhelyezkedő Csúcs-hegyen jár. Lepillantunk az őslevendulásra, a Balaton és a Belső-tó öleléséből feltűnnek az apátság tornyai, tekintetünk a Külső-tóra téved, majd Füred előtt újra a Balatonba csobbanunk. Ne hagyjuk ki semmiképpen, megközelítése nem bonyolult, az apáti templomtól kb. 1 km.

A kilátóhoz vezető út

A tihanyi apátság

A Füredi-öböl és a Külső-tó

Az őrtorony

Őrtorony-kilátó az Apáti-hegyen és a Külső-tó

Egy pók

Piros szitakötő

Balaton, Külső-tó, Balaton, Belső-tó

Jobbra a Csúcs-hegy

Csúcs-hegy és Sajkodi-öböl


Koloska-völgy, Jókai-kilátó


Füred tüdejének is hívhatnánk ezt a völgyet. Igazi sétaövezet, piknikezőhely, és egy hosszabb, néhány kilométeres séta után, rajta keresztül elérhetjük a Jókai kilátót. Írófejedelmünk több szálon kötődött a városhoz, villával is rendelkezett a településen. A völgy elnevezése izgalmasabb, a híres földrajztudós, Cholnoky Jenő szerint kolostor állt egykor a hegyoldalon, majd amolyan remetelakok alakultak ki a környéken, a tihanyi barátlakásokhoz hasonlóan. Innen, a kolostor szóból a név.

A Tihanyi-félsziget és Balatonfüred

Panoráma a Jókai-kilátóból

Csopak, Csákány-hegyi kilátó


Mi Csopakról, a temető felől közelítettük meg e remek kilátópontot. A kilátás pazar Tihany illetve Füred felé. Egy közeli adótorony lóg csak bele a képbe, de a Balaton hűsítő hullámait érdemes a település fölül is megszemlélni.

Út a Csákány-hegyre

Kilátás Tihany felé

A csopaki temető

Panoráma Almádi felé, jobbra az átjátszótorony

Panoráma nyugat felé

A Csákány-hegyi kilátó

Régi sírkő a csopaki temetőben


Balatonalmádi, Óvári messzelátó


A kilátó nevét dr. Óvári Ferenc ügyvéd/politikusról kapta, aki többek között a mára már felszedett, Alsőörs-Veszprém vasútvonal szorgalmazója is volt. A vonalszakasz azóta is fájó hiánya egy Győr-Balaton, vagy merészebb elképzelések alapján Bécs-Győr-Balaton összeköttetésnek. A vonal mementójaként a közelben egy gőzmozdonyt állítottak ki az egykori vasúti hídon. A kilátót a 90-es években rekonstruálták, könnyen megközelíthető akár autóval is.

Kilátás kelet felé

Panoráma Almádi tetejéről

Naplementés hangulat a Balcsinál

Alsóörs, Somlyó-hegyi kilátó


Ezt a kilátót egy rövid kaptatón felkapaszkodva elérhetjük akár a Török-ház, akár a külső freskókkal rendelkező, jelenleg református templomként üzemelő épület mellől.

Tihany a Somlyó-hegyről

Naplemente a dombok mögött

Panoráma napnyugtakor


Balatonkenese, Soós-kilátó


A kenesei magaspart löszfalának tetejére épült a Soós-hegyi kilátó, amely Soós Lajos költőről kapta nevét. Sírja a nemrégiben a bozóttól megtisztított közeli temetőben található vadregényes, régi nyughelyek között. A hegy érdekessége, hogy hazánk 4 ismert, szigetszerű tátorján (Crambe tataria) populációjának egyike itt él. A növény fokozottan védett, vigyázzunk rá! A hegy és a kilátó könnyen megközelíthető a Tátorján tanösvényen. A későtavaszi tátorján virágzás mellett érdemes elcsípni a naplementét, amikor a tavat vörösen lobogja be éltető csillagunk.

Izraelita sírbolt a temető régi részében

Soós Lajos költő nyughelye

A Balaton keleti csücske és a löszfal

Kilátás Almádi és Tihany felé

Naplemente a kenesei kilátóból

Panorámakép Keneséről

Egy már éppen elvirágzott tátorján


A balatoni kilátók elhelyezkedése a Google térképen



Felhasznált irodalom


Pad-kövi kilátónál kihelyezett információs tábla
A szigligeti óvárnál kihelyezett információs tábla
Információs táblák a Fekete-hegyen


A romok leírásakor felhasznált szakirodalmat mi is lehivatkozzuk, amennyiben saját munkádban a mi oldalunkat használod forrásként, kérünk, te is tegyél így! A blogon található fotók a blog szerzőinek saját munkái (az esetleges kivételeket jelöljük), ezek mások általi felhasználása szerzői jogokat sért! Ha bizonytalan vagy, esetleg kérdésed támad, kérünk keress minket Facebook oldalunkon! A Goole térkép ikonjai a Mapsmaker oldaláról származnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése