2021/06/23

Szentbékkálla látnivalók

Látnivalók Szentbékkállán


Szentbékkálla a Káli-medence kiemelkedően fontos települése megannyi izgalmas látnivalóval. Kőtenger, palotarom, templomrom, takaros utcácskák, hamisítatlan Balaton-felvidéki hangulat jellemzi, a környék szerelmeseinek egyik kötelező állomása. A falu első okleveles említése 1273-ból való, egy birtokper alkalmával írták le Szentbenedekkál nevét. 1333-ban templomát is említik, ez nem azonos a mai, barokk templommal, viszont annak helyén állt. Összeszedtük a település látnivalóit, érdekességeit.

Szentbékkállai-kőtenger


A Káli-medence három kőtengerrel is büszkélkedhet, ezekről írtunk is korábban, leghíresebb közülük kétségtelenül a Szentbékkálai-kőtenger a híres ingókővel, amelyet a legtöbb látogató előszeretettel próbál megbillegtetni, vagy pózol rajta egy fotó erejéig. A kőtenger minden bizonnyal a legrégebbi látnivaló, a Pannon-tenger visszahúzódása után feltörő kovás, szilíciumos hőforrások által összecementeződött homok- és kőformák izgalmassá varázsolják a tájat kicsiknek és nagyoknak. Élővilága is különleges, kora tavasszal nyílik például a területen a fekete kökörcsin.

Nagy, háromszög alakú sziklatömb egy másik sziklán.
Ingókő a Szentbékkállai-kőtengernél

Két virágzó fekete kökörcsin.
Fekete kökörcsin


Középkori romok Szentbékkállán


Maga a Káli-medence is dúskál a középkori romokban, de Szentbékkállán rögtön három is akad belőlük, ezekről korábban írtunk is.

Töttöskáli templomrom


A Fekete-hegyre vezető úton található Árpád-kori templomunk, a töttöskáli templomrom, amely feltehetően azonos Szentvidkál templomának romjával. Remek a kilátás tőle a Káli-medencére, egy romantikus kis pince helyezkedik el közvetlen szomszédságában, és az előtte fekvő lejtőn egy mediterrán hangulatot árasztó mandulást találunk.

Töttöskál templomának romja, a hosszanti, ablak nélküli, magasan álló északi fal, és a nyugati oldalon lévő, fával aládúcolt kapunyílás van a képen.
Töttöskáli templomrom

Kerekikáli romtemplom


A falu közelében, Szentbékkálla és Mindszentkálla között áll a kerekikáli romtemplom. Először 1292-ben említik. A kis dombocskán, amelynek lejtőjén áll, megtalálhatóak egy földvár sáncai is. A rom présházként is funkcionált az újkorban, manapság környezete sajnos elég gazos.

A romtemplom magasan álló nyugati fala, alacsonyabb északi és közepes állapotú déli fal.
Kerekikáli romtemplom

Velétei palotarom


Egyik kedvenc romocskánk a Velétei palotarom Szentbékkállán. Azon ritka épületmaradvány a környéken, amely nem szolgált közvetlen szakrális célt. Feltehetően a veszprémi püspök itteni birtokközpontja lehetett ez az emeletes torony. 

A Velétei palotarom emeletes, romos épülete, előtérben az ismertetőtáblájával.
Velétei palotarom

Szentbékkállai Gyümölcsoltó Boldogasszony templom


Szentbékkállának a ma látható temploma egy barokk templom, de írásos adatok vannak arra, hogy már 1333-ban is állt templom ezen a helyen. Az 1700-as évek végére az eredeti épület állapota leromlott, 1790-99 között késő barokk stílusban megépítették a ma látható templomot, amelyet feltehetően Fellner Jakab tervezett, tornya 1860-ra készült el. Kis dombon áll, a dombra felvezető fenyősor magávalragadó. Nyaranta komolyzenei koncerteket is tartanak az épületben, egyiken volt szerencsénk személyesen is részt venni, remek élmény volt.

Barokk templombelső, balra szószék, középen pedig egy zongora, háttérben az oltár.
Szentbékkállai templom


Fekete-hegy és az Eötvös Károly kilátó


A szentbékkállai látnivalókat gyarapítja a Fekete-hegy és a rajta álló Eötvös Károly kilátó csodálatos panorámával a délipart irányába, a tanúhegyekre és a Káli-medencére. A Fekete-hegyi túra külön posztot is megér, nem csak a panoráma, hanem különleges geológiai képződményei, a hegyi tavak miatt is, de erről hamarosan bővebben.

Kilátás Fonyódra és a Balatonra
Kilátás a Fekete-hegyről Fonyód felé

Panoráma a tanúhegyekre és a Balatonra.
Kilátás a Fekete-hegyről a Káli-medencére

Badacsony, Tóti és a Gulács kúpjai helyenként felvillanó Balatonnal.
Kilátás a Fekete-hegyről a tanúhegyekre

A Szigligeti vár és várhegy háttérben a Balatonnal
Kilátás a Fekete-hegyről Szigligetre


Szentbékkálla látnivaló Google térképen



A szöveget írta: Kapui Ferenc
A fényképeket készítette: Márián Gábor

Felhasznált itodalom


Veress D. Csaba: A Kál-völgy története
A szentbékkállai katolikus templom ismertető táblája
Korábbi cikkeink

A romok leírásakor felhasznált szakirodalmat mi is lehivatkozzuk, amennyiben saját munkádban a mi oldalunkat használod forrásként, kérünk te is tegyél így! A blogon található fotók a blog szerzőinek saját munkái (az esetleges kivételeket jelöljük), ezek mások általi felhasználása szerzői jogokat sért! Ha bizonytalan vagy, esetleg kérdésed támad, kérünk keress minket Facebook oldalunkon!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése